De små tingen svindlande storhet

Men ibland visas det sådant jag vill se på TV, sådant som tillför något istället för att ta ifrån.
Jills veranda med Kristian Gidlund, till exempel. Jag ser det på SVTplay och tårarna rinner förstås på mig, som på alla andra.
   Jag har inte läst Kristians bok och bara följt hans blogg sporadiskt, lyssnat på sommarpratet. Men jag har alltid slagits av detta hur vackert han gör livet genom sin formuleringsförmåga och sitt öga för detaljer, eller känsla för detaljer kanske. Hans förmåga att njuta av detaljerna. Jag vet inte om han utvecklat detta ur vetskapen om sin obotliga sjukdom eller om det var en förmåga han besatt innan, men den är slående.
   I Jills veranda talar han om hästar, kraften som han får av hästar, känslan att stryka en häst över ryggen när han tar bort sadeln efter en ridtur. Ett ögonblick, en sekund av livet som han förmår suga märgen ur.
  Vi borde alla göra så emellanåt när vi springer genom livet. Stanna upp och låta oss fyllas till bredden av en blomdoft, en färg över himlen, ett ljus, värmen från en häst. Låta denna lilla detalj ta upp allt och i och med det inse hur oerhört stort och mirakulöst livet är genom de där små, små detaljerna som vi springer förbi på väg till något vi inbillar oss är viktigare.
  Det vill jag lära mig av Kristian Gidlund.


Kommentarer

lisbeth sa…
Jag ville så gärna se programmet men valde att låta bli. Jag visste vad det innehöll och mitt liv behöver skratt och glädje just nu. Annars älskar jag just den typen av program som berör. Har svårt att sitta kvar om det inte ger mig något. För att tala om mobiler så gjorde sambon och jag en kupp i julas då vi hade barn och barnbarn här hemma. De fick bara använda mobilen för att svara om någon ringde. Gissa som de vred sig i soffan i början. efter ett tag glömde de bort telefonen. Så fort de kom i hallen och skulle gå hem såg man en rad av ungdomar som stod djup nerböjda över sina apparater. Nog styrs man av den alltid men jag är som du. Lite då och då men inte slav. Jag brukar skoja och fråga när någon berättar om sina nya telefon: Går den att ringa på också?
Kram på dig

Populära inlägg