Lucka 7: Eiffeltornet och farfars byxor

Nostalgikalendern

Under perioden med spålapparna hade jag en skokartong full med olika spålappar och en påse full med snören i olika färger och detta var mina kanske inte käraste men åtminstone mest utnyttjade ägodelar.

Ett tag på mellanstadiet var det populärt att ägna sig åt sådana där snörlekar som våra föräldrar hade hållit på med när de var barn. Det här är alltså ett dubbelnostalgiskt inlägg.
Vi gjorde olika figurer med de där snörena genom att trä dem över fingrarna. på olika sätt;
tekoppen, Eiffeltornet, farfarsbyxor, fisknätet. Det behövdes olika längd på snörena för att kunna göra olika figurer. Eiffeltornet krävde ett längre snöre än tekoppen.

Jag vet inte om det var en lokal  företeelse att det här blev så populärt igen men att man kunde köpa en bok om snörlekar från jultidningskatalogen det året är väl ett tecken på att det förekom även utanför vår lilla håla.




Frågor jag aldrig funderade över när det begav sig var: Vem kom på det här? Och varför?

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Jag har ett svagt minne av snörlekar men jag tror att det var mest tjejerna som höll på det. Jag var med killarna och mina bröder och vi satt i solen på våren med ett förstoringsglas och en kniv och en bit bark och gjorde figurer och brände dekor med förstoringsglaset och solen. Det gjordes också barkbåtar som man kunde släppa i vårbäcken och tävla om vilken av oss som kom först ner till sjön.

Populära inlägg