Hemliga dörrar till andra världar

Läser vidare om Kenzaburo Oe.
Hans farmor berättade för honom om att folk som fläckvis saknade hår i bakhuvudet var så kallade tricksters - sådana som lätt rör sig mellan det naturliga och det övernaturliga. Senare skulle Oes egen son fläckvis sakna hår i bakhuvudet på grund av operationer i barndomen. Apropå att detta vilka vi är, är något som sträcker sig både framför och bakom den tidsperiod som utgör våra egna liv.

Jag har förresten själv en hårlös fläck i bakhuvudet sedan vi skulle leka sjukhus när jag var tre år och leken blev till allvar, så att säga.
 Jag skulle vara patient och gjorde ett, för en sjukhuspatient, sällsynt glatt hopp upp i sängen. Fortfarande så här 37 år senare kan jag se mina knän i gula strumpbyxor landa i sängen innan hela jag for baklänges med huvudet före in i elementet. Det var ett sådant där gammalt dragspelsliknande element och jag slog skallen i ett "bälgveck" så att den sprack. Skallen alltså, inte elementet.
  Det var inte så farlig som det låter, det blev bara en liten spricka i huden, men det måste ha varit en traumatisk upplevelse för jag minns det, som sagt, mycket tydligt fortfarande: Hur jag satt i mammas knä medan hon undersökte såret, hon var förmodligen mer rädd än jag, och kom fram till att det behövdes en läkare. Vi bodde på landet och min mamma saknade körkort, så vi åkte taxi till stan. Vi fick åka i Christers stora amerikanare med mörkblå plyschklädsel och min mamma vaktade mig så att jag inte skulle luta huvudet bakåt och bloda ned sätet. Jag hade med mig dockan Otto och en Kalle Anka-tidning minns jag, men att jag sjöng medan de sydde ihop såret har jag bara fått berättat för mig.

Efter den händelsen har jag alltså en liten hårlös fläck i bakhuvudet, en port mellan det naturliga och det övernaturliga, om man får tro Kenzaburo Oes farmor. Om jag vandrar ut och in mellan de här världarna vet jag inte riktigt. Kanske är det något man gör utan att vara medveten om det? Kanske är den där lilla fläcken för liten för att man ska kunna tränga sig ut?

Kommentarer

Loll sa…
Spännande tanke, om den kala fläcken som är en övergång. Men inte lika kul minne att dunka huvudet i elementet :-(. Själv hade jag en temporär kal fläck i bakhuvudet. Men hårväxten kom tillbaka efter ett par år. Om jag vetat så hade jag skyndat fram och åter mellan världarna! Medan tid var.
skogsnuvan sa…
Jag som helt klart vandrar mellan världarna har då ingen bar fläck i håret. I nacken är det extra tjockt för där blir det stora tovor ibland så jag tror inte på det där med fläcken. Här snöar det på tvären och jag är själv nu när Skatan har farit hem igen Kul att hon kom i alla fall. Ha de

Populära inlägg