Palmafavoriter 1

Nästan alla gör det nu. Åtminstone alla kändisar.
Lämnar tips på sina fem favoriter i Palma i olika resetidningar. Malin Berghagen har till och med skrivit en hel bok, Mallorca i mitt hjärta. 
Så jag tänkte att jag ska väl inte vara sämre, jag.

Nej, jag tänker inte skriva en bok om Palma. Jag håller ju sedan närmast oöverskådlig tid tillbaka på med att skriva en bok som inte kommer att heta Bourgogne i mitt hjärta men förr eller senare måste få ett annat namn än Bourgogneboken, och vet därmed vad det innebär att skriva en bok om att vara förälskad i en plats. Med den erfarenheten i bagaget kommer jag, när Bourgogneboken väl är klar, inte att skriva någon bok om att vara förälskad i platser på mycket, mycket länge. Det är nämligen bland det dummaste man kan göra.
Fast det gick ju bra för Malin Berghagen, förstås.

Nej, jag hade tänkt mig en lite tipsserie i sex delar, möjligen sju, vari den första delen kommer att handla om:

Något att äta


Kiosko Alaska på placa Mercat.
Här äter man de bästa hemgjorda hamburgarna och dricker ett glas öl stående vid ståldisken. Och det allra bästa är pommes fritesen. 

Taste of India 
Taste of India ligger nere på paseo maritim. Här åt jag min 40-årsdagsmiddag. På uteserveringen har man utsikt över båtarna i hamnen och katedralen, och man kan känna vinddraget från trafiken, det hör liksom till. Jag älskar det indiska köket, i synnerhet den vegetariska delen av det, och här är det som allra bäst. 

Colmar 
Restaurang Colmar ligger också den på paseon och är en enkel restaurang full av mallorkinska stamgäster. Den öppnade 1960 och inredningen ser nog ungefär likadan ut som vid öppnandet. Här serverar de den bästa calamares romana som jag någonsin ätit. Mer om Colmar kan man läsa i mitt nästa inlägg. 

Restaurant japonais Nagoya på avinguida Joan Miro 
Från att ha varit ytterst skeptisk till det japanska köket har jag, tack vare restaurang Nagoya blivit totalfrälst. Det märkvärdiga med Nagoya kanske inte är just maten, även om den är av hög kvalité, utan just att den kommer åkande på ett löpande band. Det har jag skrivit om tidigare.  Det är så kallad öppen buffé och det är bara att plocka åt sig så mycket man orkar. 

Mercado Gastronómico San Juan 
Den här saluhallen ligger i S'Escorxador, ett gammal slakthusområde som gjorts om till kulturcentrum med kursverksamhet, bio och bibliotek. Och så restauranger, förstås. Inne i mercado San Juan finns det flera olika restauranger som säljer smårätter. Det går att köpa på sig så många man vill och ta med sig ut på uteserveringen.


Kommentarer

skogsnuvan sa…
Roligt att höra från dig igen. Det var ett tag sedan. Hoppas du får en riktigt härlig midsommar för det är det här i alla fall. Första gången man kunnat sitta ute och äta på flera år. Varmt och skönt. Ha det bra vännen

Populära inlägg