Det moderna Sverige börjar här

Vid infarterna till min stad står numera en stor skylt som meddelar att Det moderna Sverige börjar här.
- Å fan, tänkte jag när jag passerade häromdagen. Varför just här?
Och om det nu börjar här på vilken sida om staden fortsätter det? Det står en likadan skylt vid infarterna på alla sidor, innebär det att det moderna Sverige är koncentrerat just till min stad och vad som övrigt är av Sverige är öken?

Det är inte så att jag gnäller, även om staden är gnällbältets huvudstad. Jag bara förundras. Jag gillar min stad och vill inte på något sätt hänga ut den eller göra mig lustig över den. Jo, kanske är det just lustig jag vill göra mig men elak vill jag inte vara. Det är fint här och jo...kanske ganska modernt men inte modernare än till exempel Karlstad, Västerås...
Det finns ju förresten fler exempel på intressanta tätortsslogans:
Enköping är ju Sveriges närmaste stad. Där gör man reklam för att man ligger nära en annan stad och det är ju också ganska fascinerande.
Min barndoms idylliska lilla småstad stoltserade en gång i tiden med en skylt vid infarten som utropade den till Den globala staden. Jag vet inte om den skylten finns kvar, tänkte inte på att titta efter när jag for förbi sist.
Jag vet inte heller varför denna vackra lilla pärla skulle vara så väldigt global. När Internet var ungt drömde man om att få flera invånare i staden nu när man kunde jobba hemma via nätet men nu blev väl inte det här hemmarbetandet tack vare Internet vad man trodde att det skulle bli riktigt.

Varför måste man ta i så förbaskat? Det är ju nästan lite rörande hur vi kämpar för att det ska låta som att den här platsen, vår plats, den är minsann så hejdundrande storslaget framåt, så dess like finns inte. Det blir ju bara larvigt och inte alls som man hade tänkt sig. Sådana här besserwissrare och cyniker som jag åker förbi och flinar lite von oben istället.

Innan min barndomsstad blev Den globala staden var den Skärgårdsstaden vid Vättern. Visst låter det mysigt! Och helt med sanningen överensstämmande.
Jag hoppas att den har blivit det igen, ska titta efter vad det står på skylten nästa gång jag passerar infarten.

Kommentarer

storabh sa…
Till Tunaån i staden ska jag smyga en mörk natt med spett och plakat. "Å ena sidan", ska jag sätta på ena sidan och "Å andra sidan" på andra sidan. Kul, eller?
Skatan sa…
Skärgårdsstaden Oxelösund står det också vid infarten hit till vår sommarstugestad ... som ju är en industristad i mitt tycke. Egentligen är det Femöre som är oasen och först där som man upplever att man är i skärgården.

Ja vad sjutton måste de hitta på massa sånt strunt för... Det räcker väl som det är ...

Kram!
skogsnuvan sa…
Östersund som är närmaste staden kallas för messmörets stad. Vad ger du för det. Skrytas med messmör? Förundran

Populära inlägg