Likheterna mellan bloggande och motorsågsmasakern

I fredagens dokumentär om Stefan Sundström blir Sundström intervjuad av Kristina Lugn; två av mina absoluta favoriter i samma tv-ruta på samma gång, två av de absolut coolaste.
Kristina Lugn är så cool att det inte gör någonting att vi inte delar syn på det här med bloggandet.
Lung gillar Sundström eftersom han i sin musik har lyckats använda sitt liv, lyckats omvandla det privata till något mer allmänt, som kan användas av andra. Som motsats anger hon rotandet i det privata som förekommer i bloggvärlden.

Jag menar att en blogg är vad den fylls med. Bloggen är verktyget, den är inte mer privat eller ondare än den som fyller den med innehåll.
När jag var barn var det samma diskusion om videon. Den var en ond maskin som stod i hemmen och spelade Motorsågsmasakern för oskyldiga små barn, alldeles av sig själv verkade det som.
Den första film jag så på video var emellertid Jönssonligan får guldfeber.
Jag tror inte att jag tog någon skada.
Mer än att min vän Petra och jag skrattade så att vi fick ont i magen.

Okej, bloggen är heller inte godare än den som fyller den med innehåll. Vid ett annat tillfälle men fortfarande i samband med bloggandet, har Kristina Lugn sagt att har man fått tillträde till medierna, att göra sig hörd där, ska man inte låta andra lida för det. Och där är vi helt överens. Lugn och jag. Man ska inte lämna ut andra på sin blogg. Huruvida man väljer att lämna ut sig själv är väl upp till varje bloggare. Men man ska också tänka på om man drar med sig andra i sitt eget självutlämnande. Så att säga.

För visst, den här bloggen tenderar ju att handla om mig, eller apan som liknar mig. Och nyttan med det kan man ju diskutera. Men själv känner jag att jag har nytta av andras bloggar, möjligheten att utbyta tankar och funderingar om detta att vara vid liv med människor som inte bara blir utgivna på förlag. Till exempel får jag ord att sätta på en känsla som jag ofta drabbas av, av eminenta Lilla Blå:http://http://lillabla.wordpress.com/2011/11/30/ar-det-den-dar-pannkakan-staffan/#comment-18484 (Av någon anledning fungerar inte knapparna på datorn som de ska så därför blir det en så här ful länk)

Så många dagar jag rusat runt som en ekorre i hjulet, utan att ha medvetenheten med mig. Sinnena slocknade som vissnade tulpaner. Allt man måste, allt som ska göras, den rynkade pannan och det förstelnade hjärtat. Det ledsna hjärtat…

----

Det är så mycket i mig som vill ut, så många texter, så många ringlande ormar över pappret. Så lite tid. Så mycket ekorrhjul. Så mycket våld på mig själv.

Särskilt gillar jag formuleringen Sinnena slocknade som vissnade tulpaner. Precis så känns det. Oavsett om det är skrivet på en blogg eller getts ut på Bonniers.

Men som sagt, Kristina Lugn är ändå en av de coolaste. Liksom Lilla Blå.

Kommentarer

Lisbeth sa…
Nu är det ju så att jag fixar inte att varken läsa eller lyssna på Kristina Lugn. Fast du och jag har så olika åsikter så finner jag ett nöje i att läsa din blogg. När jag väljer vad jag ska läsa så är det utifrån att det är intressant läsning, Vad den inriktar sig på styr inte mig utan det är innehållet som blir lockande. mina olika bloggar som jag läser blir en moderna tiders novellsamling. Som du säger så är ju min blogg min och din är din. Vad man skriver må så vara men man måste stå för innehållet. Den samling jag nu skaffat mig tycker jag är underbar. Skratt gråt information utveckling.....När det droppar in massa bloggare och kommenterar som jag inte kontaktat öppnar jag dom men för det mesta så stänger jag ner dom. Aldrig att jag skulle skriva tack för att du besökte min blogg. Nej se antal läsare är jag inte intresserad av För mig är bloggandet något helt annat
Ha en fin morgondag
Kram
Skatan sa…
Preciiis det hade jag fastnat för hos Lilla Blå när jag läste hennes inlägg efter hennes långa bloggpausen och ... som så ofta ... har du och jag samma uppfattning om just bloggandet, vad som är bra eller vad som är mindre bra, ja dåligt. Man skriver om sig själv ... hur mycket eller hur lite är upp till var och en. Och man lämnar inte ut någon. Men till skillnad från Lisbeth t ex älskar jag att få feedback på mina tankar ... av mina trogna bloggvänner förstås men också när det dyker upp "andra" som har reagerat på något man sagt. En del tycker att det mest är "jagtyckersomdu-trams" i kommentarerna men då har han/hon inte läst ordentligt.

Din blogg är bland de med högst kvalitet i alla avseenden och alltid en njutning att läsa ... vare sig jag tycker som du i någon fråga eller inte ...

Och vad än Kristina Lugn har sagt och dragit alla bloggar över en kam, som ju hon tycks ha gjort.

Kram!
Lisbeth sa…
Gör ett litet tillägg: Var nog otydlig när jag kommenterade. Sista dagarna har jag bombarderats av kommentarer från flickor i skulle tro 16 års åldern. Det står Hej haft en bra helg eller tex. Hur mår du. öppnar jag och tittar på deras bloggar inser jag att något mysko är det. kan inte tänka mig att dessa tjejer som avhandlar hur många cider dom druckit och vilka som kräkts under helgen har något intresse för att läsa innehållet i min blogg Jag vet att det pågår tävling mellan ungdomarna att samla antal besökare i sin egen blogg. Jag vill inte vara med i det. I går hade jag 60 kommentarer av liknande slag. Givetvis så vill jag ha kommentarer som jag svarar på men inte dessa. Jag öppnar dom kollar vad det är men raderar dom sen. För mig är bloggen något annat än att samla på besökare.
Rätt eller fel? I alla fall en förklaring och jag hoppas att du inte tror att jag är en sådan som saker och ting inte duger för.
Sköt om dig Känns bra att jag fått förklara

Populära inlägg