Flamingo och jugranarna

För ett tag sedan fick jag för mig att jag kunde ha ett tema, här på bloggen där jag filosoferade lite kring de citat som står i min jobbalmanacka varje vecka. Korta betraktelser, som det heter inom den kristna litteraturen. Men sen kom jag på bättre tankar, och tur var väl det eftersom den här veckans citat i almanackan är följande:
 
När skottarna  kastar ut sina julgranar är det verkligen sommar.
 
Filosofera kring det ni.
 
Jag tycker att det här med citat oftast är lite roligt. Kloka ord som man kan anamma och ha som ledmotiv i livet om man inte hittar de rätta formuleringarna själv. Man lånar en annan människas visdom, så att säga och det blir ett slags möte. Visserligen finns det en del citat som är väl klämkäcka och förnumstiga, plattityder och dumhurtiga floskler. Blommiga vykort med texten att varje dag är en gåva eller "Le mot världen så ler världen mot dig" har jag lite svårt för, även om det är nog så sant.
   Men det finns som sagt annat också, sådant som beskriver något man kan känna igen sig i och få tröst av, eller skratta åt. Men det här med skottarna är väl inte särskilt lustigt. Och vad betyder det? Jaha, skottarna är alltså lite långsamma av sig, eller också behöver de verkligen övertygas om något för att tro det, eller också är det bara sjukligt förtjusta i julen? Men uppriktigt sagt bryr jag mig inte så mycket om hur skottarna är. De får gärna ha sin julgran inne året runt om de känner för det.  Jag har inte någon som helst nytta av det här citatet. Annat än att jag kan skriva ett blogginlägg om hur obegripligt det är och det är ju alltid något.
 
Den kloke mannen som citeras har det uppseendeväckande namnet Denison Flamingo (!).  Jag har aldrig hört talas om karln så jag frågade det allvetande oraklet Google men det verkar som det enda han är känd för är att ha yttrat dessa ord om skottar och deras julgranar. Detta citat återfinns i flera olika citatsamlingar på nätet av någon anleding. Vad är det jag inte förstår?
 
(De olika färgerna på texten och det varierande typsnittet beror på märkligheter i bloggverktyget som jag ägnade förra inlägget åt att vara bitter över. Det har inget med mitt synfel, som jag ägnat både det förra och andra inlägg åt att vara bitter över, att göra.)

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Jag har ju haft som en fånig vana att alltid komma med dagens ord men för det mesta hittar jag på dom själva och ibland är dom urdumma men inte dummare än en del kända ordspråk som man absolut inte kan hålla med om. Fast det med skottarna var väl lite kul tycker jag. Det talar om för mig hur enormt snåla dom skulle vara när dom inte näms kasta ut granen utan ska njuta av den i det längsta.
Soldansare sa…
Att hitta på dagens ord själv är väl egentligen mycket bättre än att haka upp sig på andras, Skogsnuvan!
Och för tydlighetens skull så är jag hemma i det gamla landet igen. Det är bara rent mentalt som jag befinner mig på Mallorca...

Kram!
Lisbeth sa…
Citat? Jag har en blandad kärlek för dessa. Sista 10 åren har så många av dessa missbrukats. Det är väggord hit och dit Som inredning inte för innebörden. Visst finns det pärlor kvar och de är roliga att fundera över. Blev lite påmind när jag läste här om att stanna upp i vardagen och se dem och fundera istället för att bara gå förbi
Ha ett fint slut på veckan
kram
Skatan sa…
Jag älskar citat och skriver upp dem i min lilla anteckningsbok när jag stöter på något jag gillar. Ibland kan jag väl använda något av dem att "filosofera" kring. Det är ju en bra början om man har bloggtorka som jag brottats med den senaste tiden. Ju mer man "torkar in" ju svårare är det ju att komma igång. Just det här med skotten och julgranen var väl inget höjdarcitat direkt men det ska nog menas som Skogsnuvan säger. Att skottarna (och för den delen smålänningarna i Sverige) är så snåla att de inte nänns kasta ut granen i första taget.

Kram!

Populära inlägg