Vägskäl

Om vi kan leva bara en liten del av det som finns inom oss - vad händer med resten?
Pascal Mercier, Nattåg till Lissabon

Ja, vad händer med resten. Ligger det och väntar på dig till ett annat liv?

Och vad hade hänt om du valt att gå till höger istället för vänster i korsningen. Sådant kan man ju fundera på om man vill. Vi väljer ju väg hela tiden. Går vi åt det ena hållet kan vi inte gå åt det andra. Och vissa vägskäl i livet är mer tydliga än andra. Jag har ett ganska tydligt sådant i Uppsala. Jag bodde där något år för länge sedan. Jag kunde ha valt att stanna kvar men valde att flytta därifrån. Hade jag stannat hade livet förmodligen sett helt annorlunda ut.
   Jag brukar tänka på det när jag är där på besök. Vad som hade hänt. Men bara då egentligen. Livet blev ju bra som det blev. Jag vill inte ändra på något och då finns det ju ingen anledning till att fundera på hur det kunde ha varit. Egentligen finns det ju inte det även om det hade varit på ett annat sätt. Det är ju som Jonas Gardell säger om frågan "Om du fick leva om ditt liv, skulle du göra på samma sätt då?", Gardell skriver att man får inte leva om sitt liv, det är det som är grejen.
Och så är det ju.. Det finns ingen anledning att fundera på om man skulle göra något annorlunda. Det som är gjort är gjort.

Naturligtvis finns det saker som jag gjorde när jag var 20 som jag skulle göra annorlunda idag när jag är 38. Men att jag gjorde som jag gjorde när jag var 20 berodde ju på att jag var just 20 och inte hade de erfarenheter jag har nu. Man måste ju leva ett tag för att lära känna sig själv.
Jag känner inte att jag vill tillbaka till 20-årsåldern. Däremot skulle jag gärna lägga till 20 år med livet sådant det är nu. Men det kan man ju inte heller göra.

Hur som helst får det som händer med resten, den del av det som finns av mig som jag inte kan leva vara där det är. Tillsvidare.



Kommentarer

skogsnuvan sa…
jo visst har man haft många vägkorsningar att välja mellan och ibland funderar man på hur det blivit om man valt annorlunda. Jag var för feg för att gå på konstfack fast jag kom in och valde att stanna här i Jämtland när mina föräldrar och syskon flyttade till Skåne. På det viset fick jag 40 år av kontorsarbete som nära knäcket mig. Vad hade hänt om jag valt annorlunda? Visst kan man fundera ibland.

Populära inlägg