Svenskarna och vädret

Förra veckan var vi nere i lägenheten i Palma och "vinterbonade" lite. Det hela bestod mest i att vi placerade ut så kallade "torrbollar" lite här och var för att de ska suga upp fukten.

På Mallorca är det en ovanligt varm och vacker höst. Temperaturen låg strax under 30 grader och solen sken från en molnfri himmel. Bara en av dagarna var det lite moln och blåsigt. Den dagen träffade P advokaten som har hand om våra "affärer" i Palma. Hon beklagade att det var ett sådant skitväder, men enligt prognoserna skulle det bli bättre dagen därpå. P skrattade glatt och sa att hon skulle bara veta hur det var i Sverige just nu.

I Sverige just nu är det värmerekord för den här tiden på året. Även i Sverige är det en ovanligt varm höst. Om den är vacker ska jag låta vara osagt.

Det har slagit mig hur ofta vi pratar skit om det svenska vädret när vi berättar för "utlänningar" om vårt land. I somras pratade jag om Sverige med grannarna i vårt hus i Palma. De är ett ungt par, där tjejen blev eld och lågor när hon fick höra att vi var från Sverige. Hon drömde om att resa dit. (Jag ångrar att jag inte frågade henne varför.)
"Men det är väl väldigt kallt?" frågade hon.
"Jaa, väldigt, väldigt kallt." svarade jag med enfas denna rekordvarma sommar då det var lika varmt i Sverige som i Spanien och jag stapplade hem från jobbets klimatiserade tillvaro till vår igenbommade, svala lägenhet så fort jag kunde. Vägen däremellan var ett brinnande gehenna.

Varför gör vi sådär? När vi beskriver Sverige (Nu kanske detta är något som vi lider av bara i min familj, vad vet jag.) talar vi främst om kyla, snö och mörker. Vi nämner sällan eller aldrig de långa ljusa vårkvällarna och sommarnätterna, doften av nyslaget hö och badsjöarna, de djupa skogarna och de första vårblommorna. Varför gör vi inte det?

Kommentarer

Anonym sa…
För att vi är just svenskar. .


skogsnuvan sa…
Ja kanske är vi ett missnöjt folk Ibland känns det så men det är klart att vi har ju ett förfärlig väder största delen av året så det är kanske inte så konstigt.
Lisbeth sa…
Jag vågar leva livet fast det gått lång tid men det tar ett tag i fundering. Jag har en viss startsträcka och preparerar mig mentalt. När jag tex ringt förstår jag inte varför jag väntade så länge. Vet du jag älskar det svenska vädret men alla brister som finns. I sommar mådde jag så dåligt av värmen. Min lever tål inte de höga temperaturerna. Jag bävar för att det ska bli så nästa år. Då får jag åka till ett kallare ställe, vart vet jag inte. Just nu har vi en underbar höst fast regnet vissa dagar piskar på rutorna. Då sitter jag vid mitt målarbord framför fönstret och skapar utan krav på att vara ute och promenera
ha en fin vecka o kram på dig

Populära inlägg