Soldansaren tänker själv

Jag irriterar mig orimligt på topplistor. Här är en lista (!) på några listor jag irriterar mig på:

  • De fem mest lästa artiklarna i dagstidningarna.
  • De mest lyssnade Sommarpratarna. 
  • De populäraste TV-programmen på SVTplay.
  • De populäraste hotellen på hotels.com.


Ovan är ingen topplista, vill jag påpeka, det är inte en lista på de fem listor som irriterar mig mest. Det är bara exempel på listor som irriterar mig.
Jag undrar vad jag ska ha dem till. Vad har jag för nytta av att veta vilka artiklar som läses mest? Är det för att jag ska känna att jag också borde läsa dem, när nu alla andra gör det?
Jag kan väl själv bestämma vilka Sommarpratare jag vill lyssna på.
Och är verkligen kategorin "Populäraste hotell" relevant när jag ska boka hotell i till exempel Beaune? Att 14000 andra har valt att bo på IBIS betyder väl inte att jag också vill bo där.

Jag sneglar bister von oben ned på dessa topplistor och undrar om folk verkligen är så osäkra att de inte kan välja vad de ska läsa i tidningarna själva, utan måste kontrollera att de valt rätt i en "mest lästa"-lista, att de är som alla andra.
Det är likadant med böcker. Jag vägrar snobbigt att läsa "50 nyanser"-serien eftersom alla  läser den. Skulle jag ändå läsa den kommer det att ske långt efter att alla har slutat att prata om dem. Det kan hända att det krävs så lång tid att jag hinner dö innan det blir dags.
För tillfället sträckläser jag Stig Trenter-deckare. Dem pratade alla om på 40-talet, så det känns rätt så säkert.

På väg till jobbet gick jag och irriterade mig på detta att folk inte tänker själva utan måste vägledas av dessa fåniga listor (och Magdalena Ribbing, men det är ett annat inlägg). Det var kallt i morse och jag frös om öronen. Jag tittade mig runt på mina medmänniskor och kom på mig med att tänka:
"Undrar när man kan börja har mössa utan att det ser konstigt ut."
Jag bet mig i tungan innan jag hunnit tänka meningen till slut. Det var ju jag som tänkte själv, eller hur var det. Som inte behövde snegla på andra för att fatta beslut om hur jag ville ha det.
När jag kom hem letade jag fram mössan ur garderoben. Jag tänker vara en sådan som använder huvudet.
Om inte annat till att sätta mössan på.

Kommentarer

Lise-Lotte sa…
Kom att tänka på en låt när jag läste ditt inlägg - "Only the dead fish follow the stream..." :)

Populära inlägg