Odla

Den 13 augusti 2007 skrev jag följande blogginlägg. 


Odla 


I början av sommaren fraktade jag hem stora säckar jord och dussintals fröpåsar. Ömt hällde jag jorden i krukor, varligt strödde jag ut fröerna över jorden och bäddade försiktigt  åt dem med ett, enligt regelboken, lagom tjockt täcke mera jord. Jag vattnade, jag såg till så att krukorna stod så att de fick del av de få strimmor sol som tittade fram ur molnen. 

Bredvid blomkrukorna växte en buske. En buske som trängt sig upp mellan plattorna på uteplatsen och vänligt men bestämt tryckt dem åt sidan. För att inte buskens rötter skulle göra åverkan på något rörsystem i källaren eller växa upp till ännu större höjder och orsaka våra grannar allmänt förtret sågade vi med mycket möda och stort besvär ned den och bar ut virket i ett halvdussin pappkassar och slängde i en container på gården. 

Ur mina ömt vårdade blomkrukor har det bara kommit upp spretiga grönbruna testar. Det vill säga ur de krukor där de har kommit upp något alls. De högst sällsamma blommor som sporadiskt förekommer är små, vanskapta och hopskrumpna redan när de slår ut. Kring stubben av den oönskade busken har de emellertid spirat tjockt med frodiga och friska gröna blad. Snart är den lika stor som den var när vi högg ned den. 

Nästa år ska jag inte göra någonting alls. Då kommer de säkert att växa upp vackra rosenbuskar över hela altanen. 


---

Det går fortfarande så där med mina odlingar. Ett annat "prakt"-exempel går att läsa om här .  I år blev det bara några krukor med pelargoner. 

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Ibland undrar jag hur naturen är beskaffad egentligen. Det är nog så att vi människor inte ska styra över allting. Ibland försöker man odla saker som inte vill medan tex lupinger som ju är väldigt fina sprider sig överallt. Ibland dyker det upp någon blomma i min trädgård som jag inte vet vad den kommer ifrån och trivs den så ska den nog vara där. Jag tycker att det är lite synd att det går så dåligt med rosor här

Populära inlägg