Gud i mobilen?




Och alla blev de så tagna av skönheten i guddomen att de höll upp det värdefullaste de hade åt honom, som ett offer.



Vi sitter i katedralen i Palma, framför Gaudis makalösa baldakin. "Om några utomjordingar skulle landa här så måste de ju tro att det är någonslags tillbedjan." säger P och jag förstår att det inte är baldakinen han menar, det är alla turister som irrar runt i kyrkan och håller upp sina mobiltelefoner för att fotografera konsten. Jag tycker mer att det ser ut som ett desperat sökande, som om de håller upp sina mobiltelefoner som antenner för att få kontakt med gud. 

Det är inte det enda tecknet på att vi tror att gud ska visa sig i mobilen. Jag vet inte hur många gånger jag har varit på väg att gås omkull av folk som tittar i sina telefoner medan de går över stan. (Av princip väjer jag inte för sådana människor)
Själv kan jag inte längre läsa böcker i lugn och ro utan måste upprepade gånger lägga ner boken, sträcka mig efter mobilen för att kontrollera om...ja, om gud är där, eller vad?

Vi borde väl vid detta laget ha kommit fram till att gud inte bor i mobiltelefonen. Eller har ni hittat honom där? Men kanske handlar det om ihärdighet, kanske ska vi inte ge upp än. Kanske krävs det ännu 10 000 klipp på hundvalpar som hämtar pinnar innan jag ska skåda gud.

I väntan på detta sitter jag en stund, utan mobil, i ett slags tillbedjan, framför mitt favoritkonstverk i Palmas katedral: Barcelos fantastiska undervattensgrotta i St Peters -kapellet. Med den enorma fiskväggen till vänster får man känslan av att befinna sig under vattnet, och att det är en trygg och god känsla. För mig är annars att befinna mig under vattnet alltid förknippat med en lätt känsla av panik. Jag älskar det här konstverket och besöker det så ofta jag kan. 

Efter ett tag tar jag ändå fram min mobil och fotograferar undervattensgrottan och fiskväggen från så många vinklar som är möjligt, håller upp min antenn. Konst är ett uttryck för det gudomliga vi alla har inom oss, tänker jag. Och i och med de här bilderna har jag nu något av gud i min mobil. Så när jag nu lägger ner min bok för att söka efter gud och mening i mobilen, vet jag i alla fall att det är de här bilderna jag ska titta på. 

 









Kommentarer

Populära inlägg