Mer om arbete (sedan ska jag sluta tjata om detta, kanske)

...fast jag menar inte att vi ska sluta jobba. Det går ju inte, åtminstone inte fullt ut, om samhället ska fungera. Jag menar om jag nu skulle vara fri att skriva så måste ju någon tillverka min dator, veva igång Internet och tillverka mina migräntabletter när jag har stirrat mig för skelögd i den flimrande skärmen. :) Ja, ni förstår vad jag menar.
 
Vi arbetar av solidaritet har det påpekats här i kommentarerna och det är ju faktiskt sant. Att arbeta innebär ju oftast att göra något för någon och gjorde vi inte saker för varandra skulle vi inte komma så långt. Nästan alla jobb innebär ju också detta, att göra något för någon. Slaktaren förser oss med mat, läkaren med medicin, osv. De ska vara stolta över vad de gör, det tycker jag verkligen. Men om de är FRIA vette fan.
 
Då ska man ju enligt god akademisk sed definiera vad man menar med "frihet". Så vad är då frihet? "Just another word for nothing left to loose"? Och i så fall är det kanske inte så mycket att sträva efter.
 
Jag borde ju förresten anse att vi är fria utav bara helvete efter jag predikar åsikten att vi själva har ansvaret att välja våra liv. Och det måste väl vara den optimala friheten?
 
Ja, jag vet inte, jag orkar inte, jag lider av för många i-landsproblem just nu som utmattar mig mentalt för att orka fundera mera på det här. I natt när jag låg och grubblade på mina i-lands problem (som alltid är mycket större och flera nattetid) kom jag på ett annat bra ord för vad slaktaren och läkaren var om de nu inte var fria men jag har glömt vilket ord det var.
 
Däremot är jag övertygad om att det vore bättre för oss alla, för själen, friheten och solidariteten om vi arbetade mindre. Fram för max 6 timmars arbetsdag! Det får bli min slutparoll idag. I morgon ska jag skriva om något helt annat än arbete. Kanske.


Yes! Windows 7 gör din dator bättre och enklare Yes! Windows 7 gör din dator bättre och enklare

Kommentarer

Anonym sa…
Skogsnuvan: Frihet är att få göra vad man vill när man vill. Hur många lever upp till det? Livet är ju fullt av krav från alla håll. Jag känner inte att jag gör något viktigt för någon heller. Skriva ut och skicka räkningar till en massa människor ser jag inte som någon livsuppgift men som sagt. Valet mellan att tjäna pengar och klara sig själv eller inte klara sig själv finns ju där hela tiden för så gott som alla. Visst finns det dom som jobbar med något som dom ser som viktigt och roligt. Lyckliga dom
Skatan sa…
Det ligger nog något i de där orden ... "Just another word for nothing left to loose" ... i alla fall. Hur många människor känner sig inte bakbundna och ofria av prylar. Ju mindre man kan tro sig behöva ... och ju mer man gör sig av med och rensar ut ... ju friare tror jag man är och känner sig.

Men, det är klart, man måste ju ha nåt att leva av också.

Och som du säger ... tankarna ovan är verkligen i-landsproblem. Jösses.

Kramar!

Populära inlägg