Bloggjubileum!


Bodil Malmsten skrev någon gång, någonstans på sin blogg, angående bloggdebatten:
En gång försökte jag slå ihjäl min man med en stekpanna men det var inte någon som ifrågasatte stekpannans förträfflighet för det.
(Som vanligt hittar jag inte det här citatet varje sig i mina papper eller på Bodil Malmstens blogg så kanske är jag inte helt ordagrann.)
Det påminner lite om min barndom när vi förutsattes börja göra slut på varandra med motorsåg bara för att videon var uppfunnen.
Liksom stekpannan och videon blir en blogg vad man väljer att stoppa i den. Det är inte stekpannans fel att någon dör av att bli träffad i huvudet av den (pannan). Det är den som håller i skaftet som bär skulden.

Som bloggare ansvarar man själv för vad man stoppar in i sin blogg, vilka sorters ord och ämnen man skickar ut i den där märkliga rymden som, åtminstone en gång i tiden kallades för Cyber.
Det man lägger ut på sin blogg är ju något som varenda människa på detta klot med tillgång till en internetuppkoppling kan läsa. Det kanske man ska stanna upp och tänka på någon gång ibland om man nu har bestämt sig för att ge sig ut i den så kallade bloggvärlden, att bli en liten droppe i detta enorma brusande hav av mänskligt liv och läten.
Kanske ska man tänka på vilken sorts läte man vill bidra till att det här bruset har, för varje droppe gör sitt till för helheten.

Jag tycker att den bild av omvärlden som kommer fram i media, i så väl tryckt press som i kommentarer till nätartiklar och bloggar, diskussionsforum, facebook och annat är ganska kall och cynisk många gånger. Det finns en hård ton, mobbing, hat och uthängning, meningslösa, ibland fingerade gräl mellan två kändisbloggare osv. I tryckt press handlar det många gånger mer om att sälja än om att presentera något som är sant och ofta känner jag att om de tror att det de sätter på löpsedlarna ska få mig att köpa tidningen är det en ren förolämpning mot min intelligens.

När de gäller sociala media, bloggvärden osv är det ofta den här negativa, kalla och cyniska delen som lyfts fram. Den negativa och idiotförklarande kvällspressen pratas det inte om på samma sätt. Det talas allt för sällan om den värme, det genuina intresse, den uppmuntran man kan få ta del av i bloggvärlden, vilka nya vackra världar man kan få kika in i och vilka GODA nya kontakter man kan knyta här. Det FINNS mer värme på nätet än i ett par årgångar av vilken kvällstidning som helst. Det finns fantastiska människor som förvaltar sitt bloggansvar väl.

Och jag har haft turen att ännu bara uppleva den goda sidan, sedan jag publicerade mitt första blogginlägg för exakt fyra år sedan. Tack för det!

Kommentarer

LL:s blogg sa…
Det är vi läsare av din blogg som ska tacka!!
Lilla ängel!
skogsnuvan sa…
Jag har faktiskt bara haft positiva saker med bloggen och jag har bloggat några år nu. Nya härliga vänner.
Jag har flera gamla vänner och släktingar som är över 80 som läser min blogg.
Min bror i Kina har jag tät kontakt med tack vare facebook och skape och bloggen så visst finns det skit också men som sagt.
Media tycker av någon anledning alltid om att betona det negativa
Loll sa…
Grattis till bloggfödelsedagen! Jag håller med dig. Det finns massa själ och hjärta att finna i bloggosfären. Om det är det man vill åt. KRAM
storabh sa…
Håller med Solis! Kram!

Populära inlägg