Anna Greta Wide

Någon som inte ägnade sig åt "styv kuling i tekoppen" var Anna Greta Wide.
Jag har ju tidigare haft hennes dikter Du har ett liv och Jag önskar alla andra det bästa som jag vet... som veckans dikt och även denna veckas dikt är hennes.

Jag struntar en gång för alla i ytan skrev hon själ en gång i ett brev till en väninna, enligt förordet i samlingsvolymen Dikter som jag lånat på biblioteket. Hon var tydligen ganska förtegen om sig själv och inte finns det mycket att läsa om henne heller. Åtminstone har inte jag hittat särskilt mycket. Hon levde mellan 1920 och 1965, då hon dog i cancer. Hon debuterade 1942 som poet, läste litteraturvetenskap i Göteborg och blev adjunkt.

Själv kan jag väl tycka att vi nog mår bra av ett visst mått yta i våra liv men inte av detta massiva bombardemang som omges oss idag.
Anna Greta Wides dikter rymmer en sådan kraft kanske just för att de ägnar sig åt väsentligheter på ett ganska rakt och konkret sätt. Till formen kan de vara synbarligen enkla. T ex:
...
Rikedom och ära
det låter kanske bra
men kärlek är i alla fall
det enda vi vill ha.


Rakt på sak. Och sant.

För några dagar sedan tog jag tumgrepp i boken. Ni vet, så där som folk gör i Bibeln när de söker vägledning. Jag sökte inte vägledning utan ville bara koppla av med en slumpmässig dikt efter en jävlig migrändag som tillbringats mestadels till sängs. Det var en ledig dag och jag hade haft andra planer än att vara svimfärdig av huvudvärk. Nyss hade jag svurit att det hade varit en jävla meningslös dag. Det här är dikten jag fick upp:

Också den dagen,
tom och vit i din dagbok,
en dag av avvaktan, paus, väntan på någonting annat -
också den dagen var full av pulsslag och andetag,
cellers liv och död och det tysta byggandets fullhet.
Också den dagen var omistlig,
ett nödvändigt steg på vägen -
vägen till det andra,
vägen till det nya...
där avstånden drunknar i närhet och vägen slutar i rymd.

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Den kvinnans dikter måste jag nog läsa. Obildad som jag är har jag knappt hört talas om henne men det verkar som hon skriver sånt man kan begripa och förstå på ett rakt sätt.
Det finns nog mycket konstigt som man inte fattar ett dugg av.
Lise-Lotte sa…
Hennes dikter går rakt in i hjärtat på mig!
Ad Libris nästa! :)

Populära inlägg