Farmor har alltid rätt

Med tårar i ögonen trycker jag mobilen mot örat och lyssnar till min 93-åriga farmor som med stark, klar och säker stämma sjunger "Det är våååren, ja det är våååren, som har kommit tillbaka igen!"
Jag blir så rörd att det värker i bröstet.
Inte för att det är för mig hon sjunger, för det gör hon inte. Farmor sitter egentligen inte alls på sitt rum på ålderdomshemmet och sjunger i någon obegriplig manick som hennes svärdotter håller fram mot henne. Hon är hemma i sitt barndomshem hos sin mamma och alla sina syskon.
I vår trista värld är barndomshemmet jämnat med marken sedan många år men i farmors värld är det så levande som aldrig förr. Det är inte så att min farmor är lite virrig i huvudet. Hon är stensäker på var hon är och vem.
"Det är våren" följs av "Gubben Noak" och "Vi går över daggstänkta berg."
Tack för sången, älskade farmor!

Men det där med våren, har den verkligen kommit. För bara några dagar sedan såg det ut så här utanför fönstret:


Så det är faktiskt lättare att tro att det är vintern som har kommit tillbaka igen. Men jag tror på dig farmor, du låter så säker.

Och några timmar senare när jag går hem från träningen så skiner solen och fåglarna sjunger. Snön är bortsmält och bortglömd.

Kommentarer

Loll sa…
Din farmor "äger". Våren kommer och hon har alldeles rätt. Den och vi har bara inte riktigt fattat det än. Men det verkar hon ha gjort. Fantastiskt med en farmor i sådan högaktningsvärd ålder! Kram
Lisbeth sa…
Det värmer i hjärtat när du skriver om din farmor. Både för att hon är din farmor och hennes sätt att se på livet. Ibland önskar jag att jag hade en förmåga att koppla på och av det sättet att leva. Det känns som mycket bättre förr.
Och visst är våren här nu det är ingen tvekan om det. Undrar vad jag ska gnälla om nu. Kanske att det inte är någon sol
Sol inne sol ute och sol i sinnet
Kram på dig
skogsnuvan sa…
1 lVrk Jo men visst nu kommer våren. Det tinar och smälter och bubblar och far och fåglarna pippar och räven ropar efter en fjälla att bilda familj med. Blommorna knoppas under snön och jag sitter på altanen och låter solen värma mina bara fötter bara för en liten stund innan yllesockarna åker på igen. Så sjung du också med farmor"Det är våren som kommit igen"
Anonym sa…
Hej! Sjungande farmödrar är precis vad man behöver. Jag har aldrig haft någon farmor, men en alldeles speciell mormor som jag återkommer till gång på gång i min blogg, fst hon är död sedan länge. Vissa människor är eviga

Populära inlägg