Practise

I år  har jag inte avgett några nyårslöften.
I år kör jag med practise . 

En av mina husgudar är Nathalie Goldberg  Hennes böcker om skrivande handlar mer om skrivandet som ett sätt att leva än om hur man skriver en bestseller. Jag påstår inte att det sistnämnda är av ondo men jag är glad att det förstnämnda också finns. Hon leder workshops och seminarier med skrivande ur ett zenbuddistiskt perspektiv och hon talar mycket om practise. 

Practise enligt Nathalie Goldberg i The True Secret of Writing:
"It's something you choose to do on a regular basis with no vision of an outcome; the aim is not improvement, not getting anywhere. You do it because you do it. You show up whether you want to or not. Of course in the beginning it's something that you have chosen, that you wanted but a week, a month in you often meet resistance.[...] You set up to do something consistently over a long period of time - and simply watch what happens...

Det var en idé som tilltalade mig. Så i år kör jag med practise.
Naturligtvis gör jag det fel. Jag gör för mycket.
I Natahalie Goldbergs exempel är det EN practise som gäller; att göra en sak regelbundet under ett års tid.
 Så gör inte jag.
Jag har två olika practice som jag ska göra varje dag, tre som jag ska göra varje vecka, nej fyra, och slutligen två som jag ska göra varje månad. Jag ska alltid ta i. I synnerhet vid årskiften. Detta trots att det har gått bäst de år då jag bara haft ett nyårslöfte.
Än så länge är jag väldigt taggad, än så länge går det bra. Än så länge är det vecka 2.

Kommentarer

Ulla Maria sa…
Tycker också att Nathalie Goldbergs böcker är mycket bra och inspirerande. Har också fått stort utbyte av Julia Camerons böcker om skrivande, förhållande till livet och kreativitet. Tror mycket på idén om att göra något på regelbunden basis. Antagligen därför jag direkt fastnade för det här med att måla varje dag när jag läste om det. Gjorde också många fel enligt hur det beskrevs i den boken (Daily Painting av Carol Marine).
Stort lycka till med din Practise, du vet vad som är "rätt" för dig.
Kramen
Soldansare sa…
Tack för tipset om Julia Cameron. Henne ska jag leta på. Ja, jag tror på att få in kreativiteten i vardagen på så att det blir lika naturligt som att diska. Och för att få det måste man ju bestämma sig. Så att säga.
Lisbeth sa…
Ja du där skulle inte jag fixa att leva efter. Jag är en impulsiv människa som byter färdriktning alltför ofta. Tur att vi alla är olika och att vi kan ta till oss olika sätt som passar oss. Just nu har jag inget "sätt" alls men det kommer. Att ta dagen som den kommer är ju även det en inriktning. Spännande med ditt sätt att se på bokomslag. jag fick iden att söka några och ha som förlagor inför målarkursen som jag ska börja
Ha en fin vecka och du jag är ganska odräglig nu

Populära inlägg