Sanningen om saffran

Flera gånger under december månad besökte jag olika apotek. Så gott som varje gång blev jag av expediten tipsad om att det var extrapris på saffran och varje gång svarade jag:
"Nja, jag tror att jag väntar lite med det där."
varpå expediten ängsligt påpekade att på fredag var det ordinarie pris igen.
Själv var jag inte särskilt orolig. Hittills har jag väntat med att baka saffransbröd i 40 år och det är inte helt osannolikt att jag kommer att vänta i 40 år till.

Jag kan tänka mig att många undrar varför jag inte bara säger nej tack utan påstår att jag ska vänta. Det undrar jag också.

Detta att jag inte bakar saffransbröd är inte ett ställningstagande, det har att göra med att jag har ett svenskt förhållningssätt till tiden och inte ett franskt. Hade jag varit fransos är det mycket möjligt att jag hade bakat saffransbröd och således haft nytta av apotekets förmånliga erbjudande. Fransmän har nämligen en förmåga att vara i nuet och fokusera på en sak i taget medan svenskarna hela tiden är på väg någon annanstans och därför inte hinner någonting.
   Tyvärr är jag mycket svensk i min tidsuppfattning och ständigt ett par steg före mig själv. Det är emellertid lite oklart vart jag är på väg, men det verkar inte vara mot saffransbrödsbakning.

Kommentarer

Ulla Maria sa…
Gillar hur du knyter ihop saffran med det existentiella och dessutom kryddar med humor. Mycket läsvärt.
Kram
skogsnuvan sa…
Inte jag heller bakar saffransbröd. Det går så bra att låta bli och jag tycker inte ens att det är särskilt gott åtminstone inte om jag bakar det. Jag har försökt för så där 40 år sedan och det blev det hårdaste torraste bröd man kan tänka sig så jag låter bli.
Jag hade nog önskat att jag hade samma tänk som Fransmännen....Nu bakade jag faktiskt saffransbröd men ......Nytt år och nya chanser. Det blir nog ett bra år detta.
God fortsättning och kramen på dig i stugvärmen.
znogge sa…
Jag bakar saffransskorpor till jul men mer än så brukar det inte bli. Däremot så förvånas jag också över varför man behöver förklara sig om man inte är intresserad av en vara. Lite som när det är provsmakning och man inget köper...
TantGlad sa…
Jag blir nog mer fundersam varför det är så billigt.....hmm...tänker..köpa billigt är att köpa dyrt.

Saffransbröd är för övrigt gott. Riktigt gott.

Ha det så gott.

Populära inlägg