Fler förrymda grisar

Hade dramat med de förrymda grisarna som jag skrev om i förra inlägget utspelar sig i mitten av 1800-talet hade det blivit värre repressalier än att man inte kunde låna böcker på bokbussen. Vilket förvisso är nog så illa.

När jag hälsade på mina föräldrar i helgen hade min mor släpat upp en stor grön resväska full med gamla papper från förrådet och vi ägnade dagen åt att syna dess innehåll.  Bland gamla auktionskvitton, gratulationskort och brev hittade vi en notering om att min mormors farfar fått böta 5 kronor för att ha haft två grisar springande fritt i Kronans skogar. En hiskelig summa i mitten av 1800-talet.

Det här frispringande svin verkar för övrigt ha varit ett stort problem i allmänhet. I Örebro finns en plats som kallas Svinberget dit alla i staden lösspringade och omärkta grisar fördes för att de inte skulle springa runt och förorena på gatorna. Särskilt illa var det att ha svin springa runt på stan när det kom folk "i diligens från Stockholm." Fast jag undrar om det inte sprang runt ett eller annat svin i Stockholm också.

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Nu för tiden är det bara mänsliga svin som far runt på gatorna om kvällarna. Här i Östersund har polisen varnat för att kvinnor inte ska gå ensam på kvällarna. Tre övervall och försök till våldtäkter på 3 dagar. Man tror inte sina öron. Vad är vargar, björnar och lodjur.
Ulla Maria sa…
Undrar om det var Stockholmare på ingång eftersom bötessumman blev så hög. För mig låter det som om påföljden vida överstiger försyndelsen. Antar att det inte var helt lätt för din mormors farfar att punga ut med det beloppet.

Populära inlägg