Piccadilly- Jim

De bortglömda böckernas gravkammare

Någon man så gott som alltid träffar på nere i De Bortglömda Böckernas Gravkammare är PG Wodehouse. Och det är kanske inte så konstigt eftersom han skrev kopiöst med böcker under sin livstid (1881-1975). Han skrev så mycket att han förstörde händerna på dåtidens manuella skrivmaskiner, påstås det.

Hans mest kända figurer är nog Jeeves och Wooster, som blev tv-serie med Hugh Laurie och Steven Fry, men mina favoriter är gänget på Blandnings slott. Lord Emsworth som helst står och hänger i stian hos sin prisbelönta sugga Dronningen om han inte gottar ner sig i svinlitteratur i sitt bibliotek, är en mycket god vän till mig. 

I mitt senaste Wodehouse-fynd, ett ganska vackert inbundet exemplar av Picadilly-Jim, finns emellertid ingen av dessa figurer med, men den innehar ändå alla de klassiska Wodehouse-karaktärerna:

  • En parant och auktoritär, medelålders dam. (Här finns det till och med två)
  • En kuvad medelålders herre som inget hellre vill än att få lite lugn och ro med sin tidning, eller gå på en basebollmatch, men på grund av att den paranta, auktoritära medelålders damen har andra planer för honom låter det sig inte göras. (Här finns det två kuvade medelåldersmän, en för varje auktoritär dam)
  • En ung, vacker och målinriktad kvinna. 
  • En lätt vilsen men oförvägen, ung man. 

Mitt exemplar är tryckt 1937 och benämns på försättsbladet som "En skälmroman". Numera kanske man hellre skulle kalla det en "förväxlingskomedi". En utbredd uppfattning i den här boken är att det bästa sättet att nå sitt mål och att undvika trubbel är att påstå att man är någon annan än den man är och har något annat ärende än det man har. Det finns i stort sätt ingen som är den hen ger sig ut för att vara och med bara några sidor kvar i boken kan jag inte ana hur det hela ska hinna reda ut sig och alla ska få varann. Men jag litar på Wodehouse.

Piccadilly Jim filmades så sent som 2005 med Sam Rockwell i titelrollen.

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Ser ut att vara en jättetrevlig serie. Synd att man missat den

Populära inlägg