Hopp om livet

Det kanske finns lite hopp om livet ändå. Har inte skrivit så mycket här på sistone eftersom varje inlägg riskerar att höra hemma under etiketten Gnäll. Men idag är jag positiv. 

I går kväll kunde jag nämligen konstatera att poesin inte alls är död, så som jag har ondgjort mig över här ibland. Den lever i allra högsta välmåga. Egentligen har jag väl anat det ett tag.  Flera diktverk har varit nominerade till och har också fått Augustpriset på senare år, till exempel. Och estradpoesin lever ju och frodas både här och där. 

I går kväll bevistade jag just en föreställning, eller vad det ska kallas, med estradpoesi på vår teater med 50 personer glest utspridda i salongen. Klubb Bubbla firade 10-årsjubileum. Bara det och att det nästan alltid varit utsålt är väl ett tecken på att poesin lever. Vad är det egentligen jag har gnällt över tidigare? Som vanligt under dessa bubblor sitter jag i salongen och skrattar som Ronja Rövardotter tyst åt att sådana här saker finns. 

Bland andra  var Olivia Bergdahl där och läste sin fantastiska sonettkrans Barnet. (En kort förklaring på vad en sonettkrans är: Den består av femton sonetter. Den första raden i varje sonett är den samma som den sista i den föregående sonetten. Den femtonde sonetten består av alla förstaraderna i de fjorton föregående sonetterna. Här kan man läsa om hur man skriver en sonett, till att börja med.)

I paus fick vi i publiken till uppgift att skriva en sonett att lämna in till konferenciern. Den bästa sonetten vann en bit tårta. Och att folk faktiskt satt och plitade på de där pappren gjorde mig så lycklig. 

Själv plitade jag inte på en sonett i pausen. Jag gick mest runt och myste. "Jag jobbar inte så bra under press," skyllde jag på, och 25 minuter är ju en ganska begränsad tid för sonettskrivning. Däremot bestämde jag mig för att skriva en hel sonettkrans under min stundande semester. Tre veckor är ju gott om tid att få ihop 14 sonetter som hänger ihop enligt ovan angivna regler, har ett vettigt innehåll och inte låter tvungna och konstruerade. Eller vad tror ni?



Kommentarer

skogsnuvan sa…
Jag fattar nog inte vad en sonett är men skriv gärna en och lägg ut på bloggen så att jag fattar. Det skulle vara roligt. När jag var ung läste jag mycket poesi men det har liksom försvunnit nu på gamla dagar. Det är mycket som försvinner tyvärr.

Populära inlägg