Ryktet om min för tidiga död...

Det finns många goda skäl till att pausa från nyhetsrapporteringen ibland: krigen, klimatet, politiskt käbbel, ja egentligen behöver jag väl inte räkna upp de uppenbara exemplen. 

I måndags morse möttes jag av rubriken "Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid." För första gången har forskarna kartlagt sambandet mellan vighet och livslängd, berättar man i en nästan triumfatorisk ton i ingressen.  Längre än så läser jag inte. 
Efter en helg med trasslande ögon och huvudvärk behöver jag något som känns lite hoppfullt,  inte något som slår ner mig i skorna redan innan jag har hunnit borsta tänderna. 

Jag har varit stel sedan jag föddes. Så det är ett under att jag över huvud taget har uppnått medelåldern. Min 82-åriga mor är betydligt mer rörlig och mjuk i kroppen än vad jag är. I somras sträckte jag instinktivt ut en hand så hon kunde hålla i mig när vi gick upp för en lång trappa. Veckan innan hade jag själv störtat handlöst i gatan efter att ha vrickat foten på platta marken. Det hade kanske varit bättre om hon stöttat mig i stället.

Nå, jag kämpar på med mitt dagliga träningsprogram med bland annat balans och rörlighet, men jag läser inte artikeln om min förmodade för tidiga död. Det gör jag av samma skäl som jag inte låter mig spås i kort, eller sump, om min framtid. Katastroferna får komma när de kommer. Jag kan inte gå här och oroa mig för att de eventuellt ska komma. Kanske lever jag tills jag blir 98 som farmor, och oroar mig således i onödan. Kanske dör jag i morgon, oavsett om jag oroar mig eller inte. 

Vad menas förresten med att dö i förtid? Jag antar att man utgår från någon slags snittlivslängd? Men om jag nu dör vid, säg 60 års ålder eftersom jag är så stel, så dör jag väl när det är min tid att dö. Jag dör alltså i tid. Men man kanske inte ska trassla in sig i semantiken...

Hur som helst så känner jag mig ganska säker på att läsning av artiklar med rubriker som "Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid" , "Så här ska du sova för att inte få hjärtinfarkt", "Din förkylning kan vara en dödlig sjukdom", "Åtta tidiga tecken på Alzheimers, Parkinssons, ALS, MS, stroke, infarkter, mul- och klövsjuka", förkortar mitt liv med åtskilliga år. Åtminstone tar de tid i från mig då jag kunde ägna mig åt något bättre. 







Kommentarer

skogsnuvan sa…
Men herre ge, vad har du läst då. I och för sig så har jag lyckats bli 76 år men du är ju rena rama ungdomen. Jag har inte tänkt på mig som gammal men i tisdags när vi var på spa och jag är yngst och massörskan undrade varför jag inte hade några ömma knölar i nacken och ryggen. Dom två andra klagade på att dom hade ont i ställen i nacke och axlar. och tydligen är det vanligt. Kanske rent av att vara bra att man är stel så är man mer försiktig och inte som jag ramlar på cyklar och skadar mig i skogen när jag går balansgång på stockar eller rent av backar på min egen hälsena med skottkärran. Sånt skulle jag inte gjort om jag var stel så du unga tjejen behöver nog inte oroa dig. Kan börja göra det när du är över 70. Njut till dess

Populära inlägg