Och varje gång jag snyter mig så tänker jag på mormor.

"Men det var väl ett jävla tjat bara för att människan råkar vara lite förkyld!"
Ja, ja, men nu handlar det inte om mig och inte om förkylning, utan om mormor. Som tillhörde den där generationen (?) tanter som alltid hade med sig en näsduk i klänningsärmen vart de gick.
Min mormor var också en sådan människa som växt upp och levt under omständigheter där man tog vara på allt som kunde tas tillvara, där man återanvände det som kunde återanvändas och sparade allt som "kunde vara bra att ha". Hon var en sådan som diskade använda plastpåsar och använde igen. Ett föredöme i dessa klimatkristider.
På ålderns höst koncentrerade sig det här beteendet mest till pappersnäsdukar. Att snyta sig i en pappersnäsduk en gång och sedan slänga den vore ett oförlåtligt slöseri. Istället veks den ordentligt ihop och stoppades ned i en låda i en liten byrå. Drog man ut lådan for använda pappersnäsdukar upp och ut och omkring med ett litet "foff".
Vid ett besök hos mormor blev jag också erbjuden en använd pappersnäsduk som jag kunde begagna om jag "behövde snyta mig sen". En sådan välmenande gåva från en nästan nittioårig gammal tant avfärdar man inte med en äcklad min. Man tackar och tar emot och ser till att göra sig av med den i första bästa papperskorg utom synhåll från äldreboendet.
På detta tänker jag, med ett litet inombords fniss, varje gång jag slänger en använd pappersnäsduk i soporna och jag hoppas att min mormor inte kan se mig från sin himmel. Mitt beteende de senaste dagarna skulle göra henne mycket upprörd.

Kommentarer

Skatan sa…
Ja sparsamhet var en dygd på den tiden ... min mormor var precis likadan. Fast inte med pappersnäsdukar förstås. Jag vet inte ens om såna fanns när hon dog.

Krya på dig!

Kram!
skogsnuvan sa…
Jag minns min småskolärarinna. Hon hade alltid en fin tygnäsduk instucken i sin vita fina blusarm. Det var monogram på den till och med.
Tänk så tiden förändras. Vad tror du nästa generation skrattar åt oss för för något?
Loll sa…
haha, vilken härlig mormor! men det är klart... det var ju ändå något modernt i att använda pappersnäsdukar och inte tygnäsdukar... på nåt sätt ändå klimatsmart, det blev ju ingen tvätt och inte heller något slängt:-)

Populära inlägg