I dag

I dag är en dag som rymmer många dagar. 

Det är till exempel krama-en-bibliotekarie-dagen. Även om jag faktiskt har varit på biblioteket i dag så har jag inte kramat någon bibliotekarie. Men jag har tänkt på min mamma. Det var min mamma som tog mig till biblioteket första gången. Först till bokbussen som stannade utanför tant Ingrids hus 500 meter bort från vårt och sedan till biblioteket i byn. Vi for dit på cykel, mamma trampade sex kilometer med mig på pakethållaren och den proppfulla bokväskan i cykelkorgen. Och de andra mammorna som bodde i byn, som tyckte att de var långt till biblioteket, de blev tysta när mamma berättade var vi bodde. 

Jag fick alltid låna hur mycket jag ville, bara böckerna fick plats i den blå väskan som det stod Domänverket på. Trots att det måste ha blivit tungt på cykeln. Lånade vi på bokbussen bar vi väskan emellan oss hem. Och jag fick låna vad jag ville. Det fanns mammor som gick igenom bokhögen som deras ungar plockat ihop och rensade, men min mamma ägnade sig inte åt censur av mitt läsande. Jag fick välja själv. Så jag väljer att krama min mamma idag, istället för en bibliotekarie.

Det är också Balearernas dag. Ett slags nationaldag för ögruppen bestående av Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera. I dag sopar Mallorcaborna ihop sig efter snöstormen (!) Juliette men solen har lyst över ön, enligt uppgift.

2015 hade det inte varit några snöstormar och inte visste vi att det var Balearernas dag heller när vi promenerade vårklädda på Paseo Maritim och ramlade in i festligheterna av en slump.





Kommentarer

Love sa…
Vad fint! Jag har liknande biblioteksminnen från när jag var liten. Det betyder så mycket!
skogsnuvan sa…
Jag började läsa när jag började skolan och på kort tid läste jag igenom alla böcker som fanns på vårt lilla bibliotek. (Det fanns i byn men det var länge sedan) En ny värld öppnade sig och jag satt i spiselhörnan och läste så fort jag hade en möjlighet. Min bil har nu hamnat i Sollefteå för repararasion och det kommer att gå på 20000. Precis den här årsmodellen som jag har har tydligen detta fel. Typiskt att jag har blivit lura. Den dyraste och nyaste bilen och den sämsta jag någonsin haft. Nog blir man lessen. Jag var tvungen att lämna den och brorsan skjutsade hem mig. Han hade corona utan att veta det så nu är jag smittad och ligger här som ett vrak.´´´´´´´

Populära inlägg