2010

Ja, så var det här då, det där nya, blanka, oförstörda året. På bilden ovan och den närmast nedan är det (året, alltså) bara ca 5 minuter gammalt. Bilderna ger inte riktigt rättvisa åt krigsskådeplatsen i fråga men det var intensiva explosioner, ihållande sirener från ambulans och brandkår samt, vilket vi hörde först efter att sprängningarna lagt sig lite, trumslagare. Kort sagt var det ett jävla liv, som jag förskräckt avnjöt inkrälad i ett barfönster.

Vi talade lite om att vi skulle låta bli att gå upp till Holstentorplatz i år och istället titta på de raketer vi kunde se från hotellfönstret men så blev det inte och det är inte så det ska gå till. Det hör liksom till i min romantiserade nyårsfilosofi att man ska stöpas ny i krutrök och raketpinneregn en sådan här kväll. Spräng bort det gamla och spräng in det nya.

I morse vaknade jag klockan åtta av att alla stadens kyrkklockor (och det är några stycken) slog och slog och slog som om de vore förhäxade. Till den, som vanligt, eminenta hotellfrukosten serverades vi varsitt glas sekt och stärkta av detta begav vi oss ut på den traditionsenliga nyårsdagspromenaden för att betrakta förödelsen.

På nyårsdagens förmiddag är Lübeck en mycket stilla stad, där man bara möter enstaka vandrare som också är ute och tittar på hur staden klarat sig efter det stora slaget vid midnatt. Det krasar lite av förbrukade sprängämnen och krossat glas under fötterna där man går.

Nu får vi se hur länge alla storslagna nyårslöften håller sig i år.

Kommentarer

Skatan sa…
Ja, så är det här igen. Det nya året. Och du, du firade det i Lübeck men jag antar att det såg ungefär ut som ett slagfält efter slaget i vilken stad man än befann sig.

Jag kan fortfarande njuta av fyrverkerier men nu har jag förstått hur dåligt StinaFina mår många med henne, både djur och människor, att jag gärna skulle se att de förbjöds. Åtminstone att "gemene man" fick köpa raketerna. Staden eller kommunen kunde ju anordna fyrverkerier på nyår och Valborg och när något extra skall firas. Då blir det ju under en begränsad tid och man behöver inte gå och vara rädd när man är ute med hunden att få "en smäll i baken" flera veckor efter nyår och för den delen också före ...

Kramar från mig på årets första dag!
skogsnuvan sa…
Skogsnuvan: Kära nån så det ser ut. När man ser sånt kan man vara lite glad att man bor där man bor. Snön och vägarna är lika vita som vanligt.
storabh sa…
Det ser ju ut som efter en fotbollsmatch. Det är ju inte så farligt.
Soldansare sa…
Ja, Skatan jag tänker faktiskt också på hundarna och på fåglarna som bor i Trave som blir hårt utsatt för sprängningarna. Ett år såg jag en familj som hade sin hund med sig i infernot. Familjen var barmhärtig döva och kommunicerade via teckenspråk medan hunden var i full panik. Det tycker jag kanske att man kunde ha registrerat även om man själv inget hörde och tagit sig därifrån. Det är fram och baksidor på det mesta.

Populära inlägg