Narnia, eller inte?

Såg nyligen filmen Prins Caspian på dvd och förundrades. Filmen bygger på boken Caspian - prins av Narnia, fjärde boken i serien om Narnia. Nu såg jag filmen, sent om sider, och jag kände inte igen mig. Det var detta som gjorde mig förvånad.
Jag vet inte hur många gånger jag har läst böckerna om Narnia. När jag var barn var de de optimala sommarlovsböckerna. Jag lånade hem hela serien från biblioteket och låg på en filt under trädet med de rosa blommorna och läste, jag läste vid frukostbordet tills pappa fick vredesutbrott, jag läste halva nätterna och halva förmiddagarna innan jag orkade ta mig ur sängen, jag läste när jag gick omkring i huset och fick en massa blåmärken över allt eftersom jag hela tiden gick in i möblerna och under den period jag var paniskt rädd för åska så läste jag i bilen. I vuxenålder köpte jag böckerna på engelska och har läst dem några gånger till både på engelska och svenska.
Kort sagt anser jag mig kunna The Chronicles of Narnia både fram och baklänges. Men när jag såg filmen Prins Caspian kände jag alltså inte igen mig. Jag blev faktiskt tvungen att läsa om boken igen för att ta reda på om det verkligen gick till på det här sättet. Det gjorde det inte. Jag tänker inte avråda någon från att se filmen, men om ni tänker göra det avråder jag er från att läsa vidare här.

I den första narnia-filmen Häxan och lejonet var det bara ett vattenfall som jag inte fick att stämma. Här har man ändrat stora delar av själva historien. Åtminstone två tredjedelar av boken handlar om hur Peter, Edmund, Susan och Lucy ska nå fram till Caspian och om de ska göra det i tid. I boken är detta de stora frågorna. I filmen är detta snart avklarat. Istället ägnas lång tid av filmen åt utdragna stridsscener. I boken sammanfattas striderna kortfattat på knappt två sidor, sammanlagt. Varför gör man så här? Är det bara för att visa vilka specialeffekter man kan åstadkomma nu för tiden?

Andra böcker i samma genre som blivit film de senaste åren är ju Sagan om ringen och Harry Potter. Nu har jag bara läst först boken i Sagan om ringen och inte sett riktigt alla Harry Potter-filmerna men i de fall då jag tycker att jag kan uttala mig så har de varit ursprungsberättelsen trogna. I julas såg jag Harry Potter och den flammande bägaren och visst hade de plockat bort en del av det som hände i boken men det kan jag leva med. Det är en tjock bok. Men jag tycker inte att det är ok att man förvanskar hela historien och gör den till en annan. Jag tycker att den historia som berättas i boken håller för en film. Narnia-böckerna är ju dessutom närmast heliga böcker och som sådana ska de hanteras med varsam hand. I lejonets namn!

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Vilken tur att jag inte sett den filmen då för böckerna är ju som sagt nästan heliga.

Populära inlägg