Till Dick Widings minne

Ibland träffar man på människor som får en att känna sig väldigt intelligent och kreativ. Som kan plocka fram det intelligenta och kreativa i vilken människa som helst.
Sådan var min gymnasielärare.
Han undervisade både oss pretentiösa humanister och verkstadskillarna (som jag, fortfarande fördomsfull, tror inte hade så stora ambitioner med sin svenska) i svenska och historia och var lika populär i båda lägren.

Den första dagen i gymnasiet satt jag hela förmiddagen och funderade på var jag hade sett honom förr. På första rasten var det någon som sa:
- Han ser precis ut som han som sitter i den där stolen.
Och då trillade poletten ned. Han var oerhört lik Alf Pröysen i En himla många program med Galenskaparna och After Shave.

Härom dagen läste jag i lokaltidningen att han, min gymnasielärare, nyligen dött. Det kändes inte som om det var möjligt. Det kändes som om en sådan som Dick Widing var odödlig. Lika odödlig som Astrid Lindgren. Som om det skulle vara omöjligt att världen skulle fortgå om han dog. Precis som det skulle vara omöjligt att världen skulle fortgå om Astrid Lindgren dog.
Men Astrid Lindgren dog ju och världen snurrar fortfarande.
Och nu är Dick Widing borta och det är fortfarande lika mycket snö utanför mitt fönster som innan. Kanske mer.
Fast att det är omöjligt.

Kommentarer

Linda sa…
Jag känner också en förunderlig tomhet, trots att han aldrig var min lärare. Men han tog sig tid att läsa mina dikter, trots att jag inte var hans elev. Han läste dem, kommenterade dem uppriktigt men med kärlek och skrev långa brev till mig. Inte en gång, utan säkert 5-6 gånger. Han var varsam med mina tonårsdikter men utan att vara inställsam. Jag har ofta tänkt att jag skulle ha velat tacka honom för det. Och nu när jag själv är lärare hade jag gärna diskuterat yrkesfrågor med honom. Det hade nog varit intressant. Frid över hans minne - och glädje!
skogsnuvan sa…
så kan det vara. Vissa kan bara inte dö, TROR MAN
JCMAS sa…
Det känns väldigt fint att hitta ett sådant här blogginlägg precis ett år efter min fina, fantastiska brors bortgång.

Ja, så var han. Och jag saknar honom.

Lillasyster.
Unknown sa…
Jag blev ledsen över att hitta den här bloggen eftersom jag inte visste att Dick Widing avlidit. Dick gjorde stor skillnad för mig när jag gick på Karolinska Gymnasiet (Karro) för 15+ år sedan. Han var inspirerande, respektfull och så full av faschinerande detaljkunskaper; när Dick berättade så blev det tyst i klassen. Och han visade så mycket omsorg trots sina egna sorger. Dick representerar för mig det bästa en lärare kan bli.
Jag tänker på honom med värme och saknad.

Vet ni om han skrev någon bok eller liknande som man skulle kunna få fatt på?

/Christopher Dalid
Soldansare sa…
Nej, Christopher jag känner inte till om han skrev någon bok. Jag hade gärna läst den i så fall. Han hade en förmåga att få en att känna sig så oerhört begåvad och kunde plocka fram det bästa ur var och en.
JCMAS sa…
Dick skrev tyvärr ingen bok, men han var en mästare i att brevväxla med folk. Om man skulle få ihop alla hans brev skulle de nog bli en fin bok... D'remot har hans farbror Birger Widing skrivit några böcker som går att hitta om man letar ordentligt..
Soldansare sa…
Ja, man fick ofta långa brevliknande utlåtanden när man hade lämnat in någon uppsats eller dikter. Jag förtår inte hur han hann med alla oss elever.
CLaM sa…
Jag hade Dick Widing i historia på gymnasiet. En fantastisk lärare med en berättarförmåga som förtrollade en. Där och då började jag att älska historia. Jag minns hur vi under första lektionen satt som trollbundna och lyssnade. På slutet sa han att vi skulle få prov på våra anteckningar nästa lektion. Alla fick smärre panik för vi hade glömt att anteckna! Sen skrattade han bara och sa att han skojat, men att det nog vore bra om vi antecknade lite.
Dick har skrivit många läroböcker främst inom svenska väl?

Han var min absoluta favoritlärare och att jag minns honom med värme nästan 30 år senare säger en del. Hoppas att han återföds, för världen är bra mycket fattigare utan honom! Lärare som Dick behövs!
Christopher Dalid sa…
Också jag minns honom fortfarande, 10 år efter att jag skrev min förra kommentar. Dick är en juvel i mitt minne och påminner mig om vad en engagerad lärare kan åstadkomma; det blir också till tacksamhet och uppskattning för de lärare som mina barn nu har.
Frid över ditt ljusa minne Dick.
Christer Nilsson sa…
Hej! Visst var Dick gift med Katarina (bortgången År 2020)? Min 84 åriga Mor Ester pratar ofta speciellt om Katarina. Min numera bortgågne (År 2014) Far Nils Nilsson var tydligen vän och kollega med Dick. Detta var under tiden då Dick bodde uppe i Tornedalen under 60-talet. Är det någon som vet något mer om denna period i Dicks liv? Tack!
JuliaCMAS sa…
Det stämmer att Dick var gift med Katarina tidigare, dock inte längre vid sin bortgång. Tyvärr kan jag inte berätta något om hans tid i Tornedalen.

Populära inlägg