Nostalgikalendern: Lucka 6

Filmen Vita nätter med balettdansören Mikhail Barrysnikov och steppdansören Gregory Hines är kanske inte lika känd som Dirty dancing men den lämnade ändå ett liknande intryck. Det var en sådan där film som jag blev kvar i ett tag, sedan jag sett den på TV.

Den är från 1985. Balettdansören Nikolaj Rodtjenko (Mikhail Barrysnikov) har hoppat av från Sovjetunionen till USA. Under en världsturné nödlandar hans plan i Sovjet och man sätter en annan dansare Raymond (Gregory Hines) - som i sin tur har hoppat av från USA till Sovjet - att hålla honom under bevakning. Det slutar med att de blir vänner och planerar sin gemensamma flykt ur Sovjet, tillsammans med Raymonds fru som spelas av Isabella Rosselini.

En tidig Helen Mirren finns också med i det här klippet som inte gick att bädda in, men jag tycker verkligen att ni ska ta er tid att klicka här. Det är så snyggt och så kraftfullt! Det är precis detta som gör att jag är fascinerad av dans; kontrollen på kroppen och att det ser så lätt ut, fast det måste göra så ont.

Kommentarer

Populära inlägg