Bokradio

Att de finns, de där platserna, rummen där folk pratar lugnt och stilla och till punkt.
Om poesi, dessutom. Och om Bodil Malmsten.

Allt jag fått av Bodil Malmsten. Förutom Bodils egna texter, Marcel Proust, Dostojevskijs Idioten, Wislawa Szymborska, Roberto Bolaño, Beckett med flera, med flera. Och nu Lundströms Bokradio i P1 

Lundströms Bokradio har haft en bokcirkel där man i tre program pratat om tre diktsamlingar av Bodil Malmsten: Damen, det brinner!, Nåd och onåd och Inte med den eld jag har nu. Det var det som förde mig dit, till denna bokoas, som kommer bli min lördagstradition hädanefter. Kanske inte precis klockan 8 när det sänds, jag är ingen morgonmänniska, men det går ju att lyssna sen och ladda ner. Precis som man kan göra med bokcirkeln om Bodil, vilket jag rekommenderar att ni alla gör.

Min favorit av de tre diktsamlingarna är Inte med den eld jag har nu . Jag fick den av mamma när jag fyllde 18. Då läste jag den med en slags förväntan, hela livet framför mig och allt det där. Att vara den där kvinnan på ett hotellrum, med en bärbar dator och Beckett-litteratur, tilltalade mitt 18-års jag. Jag som skulle bli Bodil Malmsten bara jag släpptes ut från skolan och ut i världen.
Sedan har den följt mig genom livet, nu är den full med understrykningar av vad som grep mig vid ett speciellt tillfälle.
Så här 26 år efter den där 18:de födelsedagen läser jag Inte med den eld jag har nu från ett annat håll. Jag börjar närma mig samma ålder som kvinnan i det där hotellrummet. 40-årskrisens tid, eller 50, jag är ju liksom lite mittemellan. En tid att fundera över stenarna på stranden.

Ett plakat på stranden brandgul bakgrund där står:

DO NOT REMOVE STONES FROM BREACH

Det är förbjudet att ta bort stenarna från stranden!

Absolut känsla av liv plötsligt
     nåd. 

Mitt liv händer härinne - i denna biktstol av ben
tinningar och torn av ben
här bor jag i min bur av ben
min borg av ben

Happy Days... Lyckans dar.






Allt har sin tid och nu är tid att vända på stenarna man samlat, bli tillfreds med dem man fick och dem man inte fick.Inte för att allt är över, fler stenar kommer, men ändå halva livet har gått ( i bästa fall) och vissa saker är ju för evigt förbi och ouppnåeliga. 
Jag blev inte Bodil Malmsten, det var Bodil Malmsten som blev det. Jag blev jag. Just det kan jag leva med, jag skulle inte villa vara någon annan, inte ens Bodil. 
Inte med den eld jag har nu. 



Kommentarer

Populära inlägg