Jag är apan som liknar dig

Kanske en annan symbol för det sanna jaget?


”Det är du som väljer, så var noga med ditt val. Det är ändå du som väljer vem du är.”
Och det är ju sant. Även om det är lättare att skylla på andra eller omständigheter när det inte blir som man skulle vilja att det blev. När man inte är den man skulle vilja att man vore.
I en Agatha Christie-deckare, av all möjlig litteratur, som heter Den flygande döden säger Poirot följande visdoms ord:
De flesta människor väljer, trots vad de själva säger, den sysselsättning de i hemlighet helst önskar sig. Man kan få höra en kontorsmänniska säga: "Jag skulle vilja bli upptäcktsresande - leva friluftsliv i vildmarken." Men man finner snart att hon bara tycker om att läsa böcker som handlar om det ämnet, och att hon i själva verket föredrar kontorsstolens trygghet och lugn."

Jag tror ju, som bekant, att vi har ganska stor möjlighet att välja ganska mycket. Åtminstone här i västerlandet där de flesta inte i någon större utsträckning behöver kämpa mot hunger eller för att få tak över huvudet. Problemet är att vi tror att det ska vara enkelt och gratis.

Kommentarer

Linda sa…
Kanske är det alla valmöjligheter som skapar all ångest och frustration här i väst. Samtidigt handlar de viktiga valen kanske inte om vad vi skall göra, utan vad vi skall vara och vilken inre ledstjärna vi skall ha. Det valet är oftast osynligt och ger ingen cred. Världen ser det inte, och ändå är det allt som räknas i evigheten.
storabh sa…
Jag är valfri!
Skatan sa…
Det tror jag också. Att det är vi som väljer och inte kan skylla på nån annan ... efter våra omständigheter förstås. Och att inte välja ... att bara "flyta med" ... är ju också ett val. Kram

Populära inlägg