Lucka 17: Drickabacken

Nostalgikalendern

På den här tiden, nostalgitiden, köpte man dricka, eller läsk, i glasflaskor.  33 cl:s glasflaskor som man plockade ihop i en plastback. Jag minns inte hur många drickor som rymdes i den där backen, bara att jag aldrig fick köpa tillräckligt många Pepsi.
   Mina föräldrar var obegripliga förtjusta i totalt meningslösa drickor som Fruktsoda och Päronsoda och Sockerdricka. Varför ville man köpa en hel back med läsk som inte smakade något? Inte heller var det så att man köpte en back i veckan direkt. Pepsi var en sällsynt lyx som man drack med andakt.
   Det var inte ens säkert att man fick dricka upp hela drickan på en gång när man öppnat den. Då sattes det på en plastkork och flaskan sattes in i en dörrhylla i kylen där den stod och blev avslagen, trots plastkork. Vi hade till och med en trekantig typ av plastkork som man kunde sätta i coca cola-burkar om man inte drack upp dem i ett svep. 
   Inte är det konstigt att jag efter en sådan asketisk uppfostran har blivit så omåttlig i så mycket. 


Kommentarer

skogsnuvan sa…
Jag och min äldsta bror fick dela på en dricka så den där extrakorken som fanns användes inte så ofta. Favodrickan var merry och champis. Sedan kom ju cocacolan i sådana fina flaskor som ju var något alldeles extra. När du säger det så kom jag ihåg den trekantiga locket som man skulle ha i burkarna. Tror till och med att jag har en kvar i min bestickslåda. Så roligt med din kalender som får mig att minnas så mycket.

Populära inlägg