Lucka 20: Kameran

Nostalgikalendern


Eftersom jag i förra inlägget använde ordet "filmrulle", känns det som om jag borde förklara hur det var med kameror på den här tiden. De hade väldigt lite att göra med telefoner. 

Jag fick min första kamera redan när jag var nio. Det var 1984. Den var en liten fyrkantig sak och skulle man ta bilder inomhus fick man köpa till blixtar att sätta fast i ett litet fack ovanpå kameran. Det var sex stycken blixtar i en platta och det där facket glappade så om det blev någon blixt eller inte var liksom 50-50. Jag tog inte så mycket foton inomhus.

Man tog inte så mycket bilder över huvud taget.  Man kunde köpa filmrullar med antingen 24 eller 36 bilder. Det var sällan man kostade på sig 36 bilder, det skulle ju dröja så länge innan man hade tagit färdigt rullen så att man kunde framkalla bilderna. Ibland hann man med en jul i början på rullen och en på slutet.

Det gångna året har jag tagit 950 bilder och då äger jag inte ens en kamera, bara en bra telefon.

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Nog var det roligare när man fick fotona och skulle titta hur det blivit och för att inte tala om alla album med foton där man skrivit långa berättelser Min vän AMV och jag brukar titta på bilderna ibland och minnen kommer över oss. Nu har man så många bilder att man inte ens ids titta.

Populära inlägg