En hyllning till den coolast poeten

Gud så dumt att gå omkring
i en expanderande kommun
och bara tänka på sig själv!

Gud så dumt att plötsligt
börja hänga läpp så där
i kön framför barnavårdcentralen!

Som om du inte vore en helt vanlig
vilt främmande
människa som alla andra!

Ett litet brottstycke ur en dikt av Kristina Lugns Bekantskap önskas med äldre bildad herre. Ingen annan poet har fått mig att skratta högt när jag läst hans eller hennes dikter, och ändå är det ganska eländiga och sorgliga dikter och skriver.
Kristina Lugn är förövrigt den coolaste bland poeter. Såg henne förra veckan i Babel när hon var där och pratade om sin nya musikal. Det handlade om att det blivit så populärt att skriva dramatik och hon var där tillsammans med Sara Stridsberg, en betydligt allvarligare författare, och då menar jag i allvarlig i sitt uppträdande och i sin syn på författandet osv. Har tyvärr inte läst hennes böcker ännu. Det finns så många böcker. Så många böcker och så lite tid. Kristina Lugn hade som vanligt glimten i ögat.
Att hon valdes in i Svenska Akademin tyder väl på att Akademin inte är helt under isen. Själv kallar hon Svenska Akademin för ”den roliga klubben”.

När jag gick i gymnasiet skulle vi fylla i en sådan här larvig enkät om våra klasskamrater typ: ”vad är hennes bästa egenskap”, ”om hon/han var en glass vilken sort skulle det vara”, osv. På frågan om vilken känd person jag skulle vara blev jag utnämnd till Kristina Lugn. Visserligen var det väl känt att jag skrev dikter men det handlade förmodligen mer om att jag hade ett långt och tovigt hår. Detta utspelade sig under grunge-eran.
Men ändå en ära.

Kommentarer

Anonym sa…
Hon är bra. Lars Forssell också.

Populära inlägg