Söndagsföljetongen Del 5

Förra söndagen hände det äntligen. Vårt berättarjag blev äntligen upptagen i Besättningens krets!

Här kan ni läsa tidigare avsnitt.

Kapten Del 5

    Sedan låg jag i min solstol mellan Kay, som var klädd i något som liknar en orangefärgad jättegardin, och Claire som pratade i mun på varandra på en närmast obegriplig brittiska. Men så mycket förstod jag att de brukade åka hit tre veckor varje år. Detta var nämligen det bästa hotellet i hela Grekland. De talade som om de verkligen hade provat alla. Jag förstod också att de älskade all inclusive.

   ”The dinner bufé is absolutly lovely, dear. You should try it next time.”

 Jag försökte föreställa mig Kapten vid middagen i den fina all inclusive matsalen med de vita dukarna och stolarna med sina vita tygrosetter.  Vid ingången fanns en skylt som noga angav vilken dresscode som gällde:  Långbyxor, inga shorts eller badkläder. Vårdad klädsel. Under hela den tid jag kände Kapten såg jag honom aldrig klädd i något annat än de svarta, knälånga, badbyxorna och den blå kepsen. Jag såg honom aldrig utan de pilotfärgade solglasögonen med spegelglasen. Runt halsen hängde en liten berlock. Han påstod att det var alla sjöfarares skyddshelgon Sankt Erasmus och så skrattade han det där gnisslande skrattet som hördes över parasollen, över de skrikande barnen, över poolmusiken, så jag visste inte om det verkligen var sant.

   Jag försökte föreställa mig Kapten därinne: helt klädd i vitt, med skjortan uppknäppt djupt i halsen, blottande det vita håret på bröstet och Erasmus. Jag försökte se honom cirklande kring buffébordet med en tallrik handen.  Det gick, med viss svårighet, att föreställa sig, men när jag kom till ansiktet var det stopp. Det var inte rimligt att tro att Kapten skulle sitta vid de vita dukarna i all inclusive-matsalen med de pilotbågade på näsan men jag kunde inte föreställa mig honom utan dem. De satt helt enkelt där de satt, bergfast på hans näsa.

 

--------

 

”Tänk om han inte minns mig!”

Det var när jag packat diskmaskinen full och precis tryckt igång den som det slog mig.

  ”Tänk om han inte minns mig. Tänk om han inte minns mitt namn.”

Vi hade varit hemma i fyra veckor och allt var som vanligt igen men ingenting var som det skulle. Man lever inte så länge på en charterresa som man tror att man ska göra medan den pågår. Medan den pågår tror man att den ska förändra allting men när man kommer hem är allting som om ingenting har hänt, och den enda som tyckte att det var förfärligt var jag. Mitt resesällskap verkade anse att det var precis som sig bör, även om han fortfarande var sur för att jag hellre spelade kort med Besättningen än låg i en solstol bredvid honom längst bort i ett hörn bakom en palm.

   Nej, det gick inte att leva kvar i den där charterkänslan här hemma, så som jag hade tänkt. Det var något med ljuset som var fel, det var gråare på något vis, mer tryckande. Det var ett ljus som låg som ett ok på axlarna. På charterresan var ljuset guldigt och lätt och öppnade upp rymd omkring mig.

Jag undrade om ljuset är lika grått i England.

   Jag försökte föreställa mig Kapten i det där tunga, gråa ljuset, på väg till jobbet med cykelhjälm på huvudet och portföljen på pakethållaren, klädd i badbyxor och polaroidglasögon.  

   Men för varje gång jag försökte placera honom i det där andra, tunga ljuset var det som om han bleknade, något som kändes orimligt när det gällde Kapten men tydligen var möjligt ändå. Det var som jag långsamt förlorade honom. Han bleknade för mig och om han bleknade för mig, vad vore jag då för honom nu. Skulle han ens känna igen mig om vi plötsligt möttes på en gata i det tunga ljuset.

  ”Tänk om han inte minns mig!”

Det var när jag packat diskmaskinen full och precis tryckt igång den som det slog mig och fick mig att tappa luften för en sekund, jag tog tungt stöd mot diskbänken.

  Oh, Captain my Captain! En enda gång hörde jag dig säga mitt namn. 

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Ja du undrar vart din kapten tog vägen. Livet är fullt av frågor. men....det verkar i alla fall som om det är vår till slut. Visst finns det ett par dm snö kvar och mer men vägen är bar och jag har till och med eldat brasor som legat länge och väntat på att få brinna. En liten tussilago har tittat upp och en nässelfjäril flög förbi. Våren är här hurra

Populära inlägg