Mänskligheten

Att människan (läs: den välbärgade västerländska människan) blir lyckligare av att rensa en garderob än att resa till en paradisö har jag skrivit om tidigare.

Att min paradisö inte är en paradisö utan ett lätt mögelskadat, myllrande källarlager i ett gammalt antikvariat har jag också skrivit om.
Att det förstnämnda påståendet, det där om vad som gör oss lyckliga, stämmer har jag belagt medelst empirisk forskning. För det enda som kunde mäta sig i styrka med den... jag vill kalla det eufori, jag kände efter att ha rensat i källarförrådet för något år sedan, var den mördande ryggvärk jag hade dagen efter. 
Kanske har jag skrivit om detta också förut. 

Vid ett besök på "tippen" här förleden kunde jag konstatera att det råder en känsla av folkfest här. Folk hivar kolli efter kolli i den ena containern efter den andra med ett saligt uttryck i ansiktet. Jag var en av dem. 
Flera i min bekantskapskrets vittnar om samma lycka. 

Naturligtvis är detta ett tecken på att det är ett akut fel på mänskligheten. 
I begynnelsen var det viktigt att samla på sig saker och förnödenheter, tillgången kunde upphöra när som helst och hade man då en massa mat och prylar hade man större chans att överleva. Prylar innebar trygghet, man hade kontroll över livet och var därför lyckligare.  Sedan blev det plötsligt lättare att få tag på saker och förnödenheter, tillgången sinade aldrig det bara fanns och fanns. Men det fattade vi inte, vi fortsatte samla. Nu sitter vi där med sprängfyllda garderober och källarförråd och har ingen kontroll längre, sakerna äger oss, det är inte vi som äger dem. Att slänga är ett sätt att ta tillbaka kontrollen över våra liv och bli lyckliga. 
Och samtidigt har hjulet rullat ett varv runt och på samma gång som vi slänger fullt fungerande kylskåp, soffor, kläder, sänglinne och porslinspingviner med salig min har vi börjat "preppa" ris och burksoppor, vatten och radioapparater som kan vevas igång. För snart kan tillgången på förnödenheterna upphöra igen. 
Att det är ett akut fel på mänskligheten har vi vetat länge (och belagt om och om igen medelst empirisk forskning) detta är bara ett av exemplen som stöder tesen. 



Kommentarer

Populära inlägg