Burgkloster

Igår besökte vi Burgkloster. Burgkloster ligger alldeles innanför porten till en av de fyra stadsportarna till gamla stan. Fråga mig inte om det är den norra eller södra porten, östra eller västra, för det här med väderstreck är inget jag tänker doktorera i. Därför gjorde mig information i museeguiden, som vi efter mycket om och men fick med oss på vår rundvandring, om att jag skulle titta på den östra väggen i den västra delen av stora hallen lika upplyst som om det inte hade stått något alls. Jag hittade till stora hallen och tittade på samtliga där befintliga väggar och därmed lät jag mig nöja.

Burgkloster kallades Burgkloster därför att det bygdes på en plats där det funnits ett antal borgar innan klostret byggdes; tyska, danska och slaviska borgar. Själva klostret byggdes efter att tyskarna vunnit ett slag mot danskarna den 22 juli 1227. De hade lovat att bygga ett kloster till dagens helgon Maria Magdalena om de vann. Och de vann.
Detta gick att läsa i guiden och detta begrep jag bättre än väderstrecken. Det fanns en guide på svenska stod det vid kassan "fråga efter denna", så det gjorde vi. Personalen studerade närsynt en liten skrift och konstaterade att den tyvärr var på danska. Vi lyckades övertyga dem om att danska och svenska var ungefär samma sak och fick med oss häftet. Som var skrivet på svenska.
Något senare ska vi bli jagade av personalen som börjat undra var deras danska guide tagit vägen och vill påminna oss om att vi ska lämna tillbaka guiden när vi går. De hade nog inte väntat sig att vi skulle gå och drälla härinne i tre och en halv timme. Det hade inte vi heller, det är bara så det blir när vi går på museum. Noga och grundligt ska det utforskas, från skattkammaren i källaren till utställningen av modern konst på översta våningen.
Varför man sedan alltid envisas med att ha en utställning av modern konst i alla historiska byggnader vet jag inte och förstår jag inte. Kanske handlar det om att man vill binda ihop då och nu, bygga en bro mellan historia och nutid men de känns oftas helt ointressanta i sammanhanget och bryter alla önskade illusioner att vara förflyttad till en annan tid.

Kommentarer

Populära inlägg