Lucka 19: Mr Darcy

2017 var temat i nostalgikalendern 90-talet. I luckan 18 har jag precis berättat att jag är på väg att flytta från Uppsala. Lucka 19 är en fortsättning på den berättelsen. 

När jag tänt det där ljuset i Uppsala domkyrkan och bestämt att från och med nu och här fortsätter livet, går jag till Vaksala torg. Detta är alltså det första jag gör i mitt nya, fortsatta liv. På Vaksala torg köper jag körsbär, enligt en dagboksanteckning, men det är inget jag minns. Vad jag minns är att jag här kliver på en Swedbus och att medan den letar sig ut ur Uppsala och far förbi Flogsta och de fönster bakom vilka mina packade flyttkartonger står och väntar på min flytthjälp som ska komma några dagar senare, slår jag upp en grön pocketupplaga av Förnuft och känsla av Jane Austen. Det är det första jag läser av Jane Austen. Dittills hade jag bara sett filmerna.


Det gjordes flera bra filmatiseringar av Jane Austens böcker i mitten av 90-talet. Förnuft och känsla med Emma Thomson, Alan Rickman, Kate Blanchet och Hugh Grant vet jag inte hur många gånger jag sett. Men min absoluta favorit är ändå Stolthet och fördom från 1995. Den filmades om 2005 men är det inte Colin Firth som är mr Darcy så är det inte riktigt mr Darcy, så är det bara.

Kommentarer

Love sa…
Den versionen av Pride and Prejudice har fastnat i mig också. Det är så otroligt många som är perfekta i sina roller.

Populära inlägg