Jul i Figurien

Vi stannar i Figurien. Om vi inte kan använda nostalgi för att behålla livslusten i dessa mörka tider kan vi ju alltid ta till eskapismen. 

Eftersom mina romanfigurer inte riktigt vill röra på sig i själva romanberättelsen så får de göra något helt annat en stund. De får fira jul. 

Jul hos systrarna B.

Maria slår ihop datorn med en suck. Det kommer inte att bli något skrivet idag. Hon suckar en gång till, demonstrativt och högre, men till ingen nytta. Theresa irrar planlöst runt bland piedestaler, prydnadsbord och byråer med en porslinstomte som svingar en ölsejdel i ena handen och en lila dammtrasa i den andra. Hon visslar jingle bells så det skär genom märg och ben. Hon varken hör eller ser. Theresa har hållit på i över en timme nu och tryckt ner en tomte här och en tomte där bland de 567 porslinskatterna som annars brukar ha piedestaler, prydnadsbord och byråer för sig själva. Det är ingen idé att försöka få henne att koncentrera sig på skrivande. 

Jingel bells är den värsta julsång Maria vet. Hon är över huvud taget ingen julmänniska. Den här helgen gör folk helgalna. Nu har de kommit in i december och då kommer inget att vara sig likt på åtminstone en månad. Hon sträcker på sig och går och tittar ned i den stora kartongen med julpynt som står i soffan. 

"Hur många tomtar är det egentligen."

Theresa har precis lyckats pressa ned ölsejdeltomten mellan en två decimeter hög siames och en grupp på fyra rödfläckiga kattungar som alla leker med varsin röd boll. Det ser ut som om tomten är på väg att slå ölsejdeln i huvudet på en av kattungarna. En gulrandig katt har ramlat ner från bordet och ligger med alla fyra benen i vädret intill soffan, men det har hon inte märkt ännu. Hon tittar upp på Maria med strålande ögon. 

"När jag räknade förra året var det 273 stycken." säger hon förtjust.

Maria känner att hon får lite svårt att andas. Som tur var ringer telefonen och hon hugger tag i luren som en drunknade hugger tag i livbojen. Det är Antonio som ringer. Han undrar om han får bjuda med Herr B Gunn till julmiddagen. 

Kommentarer

Populära inlägg