Vintertid

 

I dag är det den sista dagen i oktober, den första dagen med vintertid; den första vinterdagen. 

I morse var jag ute och satte upp ljusslingan på balkongen och lade nätet med lampor över buskarna på altanen. Det handlar, som min vän så riktigt uttryckte saken inte om att tidigarelägga julen, utan om att besvärja mörkret. Och är det något jag gillar lika mycket som julkrubbor är det ljusslingor. De ligger ute från den 31 oktober till den 28 februari. 

"När träden glesnar/tätnar själen/skyddar sig minns..." skriver Göran Greider. Det är en kokongerande känsla just nu. Den är inte helt oäven. Man kryper närmare sin inre kärna och värmer sig på den eld som finns där djupast inne. Kanske lever vi som mest under den här mörka tiden, bara med lite mindre yviga gester. 

November är månaden för Visa från Utanmyra i Jan Johanssons tappning. Enkelt och strävsamt. En tröst mot mörkret, eller i mörkret. 





Kommentarer

skogsnuvan sa…
Nu när mörkret ligger på behövs allt ljus man kan få. Här har det regnat i tre dagar och det är väldigt mörkt och ljusnar nästan inte ens mitt på dagen. men......även om det blir ljusare när det är snö så är jag glad för regnet. Det blir i alla fall inte kvar på marken. Jag har inte satt upp min ljusslinga ännu men snart så gör jag det.

Populära inlägg