Krubbgubbar

I helgen fyndade jag en uppsättning krubbgubbar på en loppis. Till jul kommer vår krubba alltså att ståta med tre heliga familjer, okänt antal herdar, åtta vise män och en alkoholiserad tomte på en kälke. Utöver hela arsenalen av djur, naturligtvis. 



De Tre Vise Männen i den här samlingen hade i vanlig ordning med sig guld, rökelse och myrra. Den gode fåraherden (som saknade får) tyckte emellertid att Jesus kunde ha mer glädje av en leksakshäst, så han hade tagit med en sådan. Sympatiskt tycker jag. Men som en vän skrev till mig på Facebook, någon borde ha tagit med sig något att äta till Maria. 
    Nu är Bibeln en gång skriven av män. Män som inte tycker att detta att en höggravid kvinna färdats miltals på en åsna, för att sedan föda sitt barn i ett stall, utan hjälp av andra än sagda åsna och Josef, är en grej.
   
För övrigt verkar Josef, vid första ögonkastet, svinga en ölflaska för att fira nedkomsten. Det är en lykta om man tittar närmare.  Ändå hinner jag se för mig hur De Tre Vise kommit farande med en back öl och en låda cigarrer för att gratulera Josef, och hur de sitter och utanför stallet i cigarröksdimmorna och höhöhö-ar på det där sättet som karlar gör, medan den nyförlösta Maria försöker få Jesus att somna därinne. 

Nå, nu var det ju inte så det gick till. Men jag kan ändå inte låta bli att undra hur de där Tre Vise Männen tänkte. Vad trodde de egentligen de gav sig ut för att möta? I Matteus evangeliet, som är det enda evangelium som talar om dem, kommer de och frågar efter "judarnas nyfödde konung". De hade alltså klart för sig att det var ett spädbarn de ska möta. Guld, rökelse och myrra. Är det verkligen vad ett stackars spädbarn har mest nytta av. Guld, ok. Men när man precis har fött barn i ett stall, eller någon annanstans för den delen, tänker man verkligen att "nu vore det bra om vi hade lite myrra"?

Ja, jag fattar att de tog med sig något de tyckte var fint för att visa vördnad och så där, men är det verkligen så vist? Nu är det väl bara i vårt språk som de kallas Vise män, förvisso. I det flesta andra kallas det för Tre kungar. Och med risk för att reta upp rojalisterna, för att bli kung behöver man ju inte vara så vis, det räcker med att födas i rätt familj. 


 

Kommentarer

Anonym sa…
Gunghästen var fint tänkt, tycker jag! Men det här med att María måttar med händerna som en annan amatörfiskare, hur ska man tolka det? / Annannan

Populära inlägg