Tidsresor som event

Jag är fascinerad över vår fascination för medeltiden. Är det verkligen en tidsperiod att lyfta upp i medeltidsmarknader och -dagar och -veckor över hela landet år efter år? Ja, det är inte bara svenskarna som är fascinerade av den här tiden. För många år sedan var jag på medeltidsfestival i Bourgogne. Den var ganska lik medeltidsdagarna i Arboga, där jag var för ett par helger sedan. Träsvärd och bågskytte, folk i hosor och ringbrynjor... och brända mandlar.

Jag gick där i ångorna av vildsvinskebaben och funderade på vilka andra tidsepoker man kunde göra något liknande med. Av någon anledning fastnade jag i statartiden. Jag målade upp ett event där man forslas till festligheten på ett rangligt flyttlass, draget av ett gammalt utlevat ök en regnig och blåsig dag sista veckan i oktober (slankveckan, den vecka då statarna fick flytta) Övernattnattning sker i en gammal dragig planklänga, 15 personer i ett rum. Man kan prova på att kupa 800 meter betor, hugga ved och tvätta kläder i isvak. Alla går i trådslitna kläder i grått, och i stånd efter stånd kan man köpa insaltad sil och annan näringsfattig mat, i bästa fall brända mandlar.

Kanske är medeltiden ändå att föredra. Som eventålder betraktad, åtminstone.  I alla fall som den presenteras på medeltidsdagarna i Arboga.  Mycket fantasy och magi är instoppat i medeltiden. Mycket drakar, trollstavar och vandringsstavar med kobrahuvuden. Jag har ännu inte lyckats räkna ut hur man ska kunna stoppa in en drake i statarlängan med trovärdigheten i behåll. Av någon anledning känns det enklare i ett medeltida långhus.

Men det finns ju andra magiska tidsepoker. Om jag fick välja en förfluten tid att uppleva så är det början av förra seklet. Modernismen, art nouveau, jugend, modernista, arts and crafts och allt vad det nu kallas, Proust och Gaudi, Matisse och hans elever. Mucha. Konstnärskollektiven och deras avantgardistiska fester. Julgranen upp och ner i taket hos paret Brick och Majakovskij i Moskva. Paris. Kraften i och tilltron till konsten, och den nya tekniken. Tron på framtiden. Till det event som ger mig allt detta köper jag biljett direkt. 




Kommentarer

skogsnuvan sa…
Medeltidsveckan i Gotland hade jag gärna varit på för det var en spännande tid tror jag

Populära inlägg