November
























November månad är Jan Johanssons månad. Jan Johansson och Visa från Utanmyra. Det är något i de där enkla tonerna som handlar om att bita ihop och härda ut som passar så bra ihop med den här månaden. Att acceptera mörkret, vätan och kylan. Att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och visdom att förstå skillnaden, liksom.

Det är ju en gammal svensk folkvisa och det är väl därför det finns så mycket av att härda ut i den. Man skulle äta sitt bröd i sin anletes svett, osv. Jag vet inte riktigt varför det blir så vacker musik av det.

Det finns ju en text också. Monica Zetterlund har sjungit in den. Men det är inte den jag vill jag ha, texten alltså. Det är i musiken det finns, och särskilt så som Jan Johansson plockar fram den. Något tröstande för mörkret.




Kommentarer

Lisbeth sa…
Undrar vart vemodet i den moderna musiken tog vägen? Den finns säkert där men jag hittar den inte riktigt. Lyssnar jag på texterna kan jag känna igen mig. Kanske det har med identiteten att göra. Jag som lärare fast hemma nu känner igen det du srev i förra inlägget. Så många lärare som beskriver sin identitet med sitt yrke. Kan det vara det gamla i att vissa yrken räknas närmare som ett kall och m,an blir ett med det. Annars måste bara berätta att yrke är viktigt för många Sedan jag fick sjukersättning har jag märkt det tydligt. Tänk dig när du möter någon och ska starta en konversation. Väldigt snabbt kommer frågan: Vad jobbar du med? Långt efter det om den ens kommer berättar man om sig själv som person. Lite svamliga tankar men jag älskar att läsa dina inlägg för då får jag också tänka till
Ha en fin start på veckan
Kram
skogsnuvan sa…
Tala om höstligt vemod. Det är det verkligen i den visan. Det finns en annan Höstvisa. Du vet den som börjar "skynda att älska dagarna mörknar minut för minut" Vi får väl försöka stå ut med mörkret och kylan. Vi har ju liksom inget val. Jag är mest ledsen just nu för att min bil är trasig.

Populära inlägg