söndag, juni 22, 2014

Vikten av att andas

Tillbaka i cyberrymderna igen. Det känns som att öppna en dörr och släppa in ny luft. Precis som det känns när man tar en paus från internetlivet och ägnar sig åt annat. Det är liksom bara olika sorters luft. Eller in- eller utandningar. Båda är ju lika viktiga.

När jag var ganska ung skrev jag den här dikten:

MENINGEN MED LIVET
andas ut &
andas in
repeat to fade

Just då tyckte jag att det var en ganska uppgiven dikt, jag tyckte inte att det fanns så mycket mening med livet, det var bara att andas på liksom. Men nu ser jag det på ett annat sätt. Det här med andningen är ju viktigt, själva grundförutsättning, inget bara här inte. Det är värt att koncentrera sig på andningen.
Och det är ju lite så som livet är, ett enda långt böljande:
intag och uttag,
IRL och cyberrymd,
semester och arbete,
sjukdom och hälsa.

På torsdagen den första veckan av semestern drabbades jag av en liten ögoninflammation. Eftersom jag varit febrig och orkeslös hela veckan och tillbringat torsdagen i sängen, tyckte jag att jag redan fått min beskärda del av ohälsa den här semestern (Det var innan jag visste att jag resterande två veckor skulle vara tokförkyld och hosta lungorna ur mig) och tyckte hemsk synd om mig själv.
Som tur är har vi en liten läkarmottagning bara cirka hundra meter från vår lägenhet i Palma. Läkaren där heter Rafael. Han är i en obestämbar ålder, närmare 60 kanske än 50. Det är något med hans vänstra sida som gör att armen verkar obrukbar och benet släpar lite, men han har varma bruna ögon och med dessa tittade han på mina röda och variga i ungefär 5 sekunder innan han konstaterade:
"Conjunctivitis. Very easy."
För säkerhetsskull drog han ned huden under ögonen också men diagnosen kvarstår.
"Conjunctivitis. Very easy."
Jag förstod inte om det är diagnosen som är mycket lätt att ställa eller om jag lider av en mycket lätt släng av conjunctivitis, men det spelar inte så stor roll. Jag kände mig ändå betydligt lättare till mods.
Rafaels sekreterare skrev ut ett recept på ett brevpapper och Rafael kritade dit sina initialer. Jag visade brevpappret i apoteket som ligger bredvid och fick en flaska ögondroppar. Det hela, läkar- och apoteksbesöket tar mindre än tio minuter. Tacksam bad jag Gud om ett långt liv för Rafael, särskilt då ett långt yrkesliv.

Eftersom jag efter detta succéartade läkarbesök kände mig riktigt uppiggad passade vi på att lämna in lite tvätt på Alice tvätteri som ligger i närheten och handla på det stora supermercadot. På hemvägen stannade vi till och tog en ölpaus på Kebabhaket tillsammans med alla gubbarna som också stannar här och tar en öl efter att de varit och handlat. Jag anar att de här gubbarna har tagit på sig uppgiften att sköta handlandet i hushållet bara för att kunna ta slinka in här och gagga en stund.

En dryg timme efter att vi klev in i Rafaels läkarmottagning, hade vi hunnit med allt detta och var tillbaka i lägenheten igen. Hemma hade jag inte ens hunnit bli uppringd av Vårdcentralen på den telefontid jag förhoppningsvis hade fått mig tilldelad när jag ringt upp dem. Men det är klart, det hade väl blivit billigare när jag väl kommit till en läkare hemma, det hade det nog. Det finns fördelar och det finns nackdelar.
Inandningar och utandningar.

2 kommentarer:

skogsnuvan sa...

Jo men man kan inte komma ifrån att allt bara blir krångligare och krångligare i detta land, fullt av bestämmelser och skit. Ibland blir man bra less. Välkommen hem i alla fall och hoppas att du mår bättre. Här har vi just upplevt den kallaste, blåsigaste och hemskaste midsommarafton som jag då varit med om.

Znogge sa...

Jag har precis avslutat en kur för ögoninflammation så hoppas slippa konsultera även effektiv vård!

Ha en fortsatt bra kväll!