På campingen 3

Avslutningskväll på akvarellkursen

Det sitter tolv skränande kvinnor runt ett långbort i plast utanför campingrestaurangen. Det är avslutningskväll på akvarellkursen.
   Tidigare på kvällen har de suttit utspridda på fällstolar över hela campingen och målat. Nu ligger bilderna till tork på ett stort bord inne på campingexpeditionen: guldiga kullar med betande kor på de flesta men där finns också röda skalbaggar på en platanstam, där är mosikmönstret i pelarna utanför tvättutrymmet, där är en gubbe i blå vct-overall med magen buktande över byxlinningen, där är en bild av en blängade, rödhårig kvinna i ett husvagnsfönster och där kommer Claudilles hundracka springande med något som liknar en pistol i munnen. 
   De har myllrat runt bordet och granskat varandras verk:
"Vad är det där för en brun fläck?"
"Det är en kanin, ser du väl."
"Vilka intressanta skiftningar du har fått i vattnet i dammen där!"
"Mm, jag råkade spilla kaffe."
"Är det där en spikklubba han har i handen?"
"Det är ett kycklinglår!!"

Nu sitter de runt det vinröda plastbordet utanför campingrestaurangen och väntar på maten. Eller kanske mest på vinet. Men det dröjer. Det är kris i restaurangen ikväll men det har inte akvarelldamerna märkt ännu. De är alldeles för upptagna med att gräla om van Gogh och hans färger. Mängden av dem.
   Det är damen som målat vct-overallsmannen som har satt igång det hela. Hon är en ståltrådssmal kvinna med stålfärgad page och fortfarande förorättad för det där med spikklubban men nu har hon tagit revansch, tycker hon. Det var triumf i blicken när hon sa det:
   "Vet ni hur många liter färg van Gogh använde? Under hela sitt konstnärsliv?"
Kaos utbryter omedelbart runt bordet
   "Det kan man väl för fan inte veta."
   "Tror du han stod och mätte upp, eller?"
    "Den där mannen jag målade av hade läst det i New Yorker."
    "Han med spikklubban?"

I köket rinner svetten på Claudilles son och hans flickvän. De är ensamma om ruljangsen ikväll och helt otippat är det fullsatt, alla ska ha mat och de rena glasen är slut. Claudille har åkt för att titta på yngsta dotterns simskoleavslutning och äldsta dottern kastades sig nyss upp bakom en ligistliknande yngling på en EU-moppe och for iväg, så någon hjälp därifrån räknar de inte med. och det låter som om akvarelltanterna slår i hjäl varandra i vilken minut som helst om de inte får något att dricka.
   Likt Seb Machan kastar sig Claudilles son upp på sin EU-moppe för att hämta vinglasen hemma i köksskåpet.

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Spännande och roligt Ser fram emot att läsa fortsättningen.

Populära inlägg