fredag, januari 05, 2018

På campingen

I den gyllene timmen

På en bänk utanför toaletterna sitter en tunnhårig man och äter grillad kyckling ur en pappkartong. Det är afton på campingen. Solen ligger nära marken och färgar kullarna gyllene. Det är så tyst att det går att höra det raspande ljudet när de vita korna betar gräs där uppe på sluttningarna.
  Det är ännu tidigt på säsongen, ännu har inte tyskarna och holländarna kommit, ännu finns där bara tre husvagnar och ett tält, utspridda så långt ifrån varandra de kan komma.
  Mannen på bänken följer de röda skalbaggarnas färd uppför den kamouflagemönstrade platanstammen bredvid bänken medan han mumsar på sin kyckling. Magen buktar nyfiket ut i glipan mellan byxorna och jackan i den blå WCT-overallen.
   Plötsligt spolar det inne på en av toaletterna, en dörr slår igen med en smäll och strax visar sig en spolformad kvinna i 60-års åldern i dörröppningen. Håret är färgat i mörkt rött och står rakt upp på hennes huvud. Det ser argt ut.
   "Minus 90 grader", säger han vänligt till henne med munnen full av kyckling. Man kan se bitar av det vita köttet rulla runt  därinne i munnen. Kvinnan rycker till och drar sin blommiga sjal tätare omkring sig, som för att skydda sig mot ett överfall, innan hon gungar iväg så fort hon kan  mot sin, ganska sunkiga, husvagn, den som står närmast toaletterna.
   Mannen med kycklingen tänker på alla fråga som finns i världen, medan han plockar bland de återstående bitarna i sin kartong. De går egentligen att dela in dem i två kategorier: De frågor man kan hitta svaren på i böcker och de man inte kan hitta svaren på i böcker.  I den sista kategorin kan man placera frågor som hur den blommiga kvinnan kommit till campingen med sin husvagn. Det har aldrig stått något annat fordon bredvid vagnen än en rostig, grön cykel. En annan fråga i den kategorin är varför hon alltid sliter i allting som om hon vore arg på det.
  Nu rycker hon upp dörren till husvagnen.
  "Endera dagen står hon där med hela dörren  handen" tänker han samtidigt som hon vänder sig om och blänger på honom, som om hon hade hört vad han tänkte . Sedan dammar hon igen dörren så att hela vagnen skakar Det verkar som om hon har glömt det där han frågat henne när hon gick in i toalettutrymmet. Den där frågan som går att hitta svaret på i böcker.
   "Hur kallt kan det bli i Antarktis? Vet du det?"

Inga kommentarer: