Stora franska män


Det finns och har förekommit många stora män och kvinnor genom tiderna i mitt favoritland Frankrike. När det gäller männen och när det gäller de nu levande är det dock två namn man bör känna till för att kunna kalla sig frankofil med självaktning.
Det ena är Zinedine Zidane. Naturligtvis. Självklart. Behöver egentligen inte några vidare förklaringar. Jag har ätit på ett crèperi i Paris som var tapetserat med pappersversionen av Zizou, bokstavligen och resten av Frankrike är också tapetserat med honom. Vart man vänder sig i detta land ser man hans bild på någon vägg, i något fönster eller hans namn på någons rygg. Han är med oss var vi går. Nu har biografierna börjat komma också. Zidane kan stånga hur många uppkäftiga italienare i bröstet han vill. Han är ändå nationens hjälte.

Det andra namnet är Johnny Halliday. Och vem fan är då Johnny Halliday, kanske någon undrar. Det gjorde i alla fall jag när jag först stötte på honom i form av en pappgubbe i helfigur på skivavdelingen i varuhuset Géant i Torcy. Numera vet jag vem Johnny Halliday är. Johnny Halliday är Elvis.
Det vill säga, lika stor som Elvis var/är i hela världen, så stor är Johnny Halliday i Frankrike. Han fyller arena efter arena, han fyller konsert-dvd efter konsert-dvd, cd-samlingsboxar med musik från en nästan 50 år lång karriär. Han fyller de skvallertidningar jag köper för att förkovra min franska (och inget annat skäl), han adopterar barn, fyller år och har hemmahos-reportage och sjunger på UNICEF-galor i fransk tv. Han gör reklam för progressivt slipade solglasögon. Han är med oss var vi går.
Hans främsta kännetecken är att han ofta är klädd i något glansigt och ser ut som om han ska gå ned i spagat. Och så denna kraftfulla röst.
Lite underligt tycker jag det är att den inte hörts till Sverige. Men vem är väl jag att uttala mig om det. Läste nomineringarna till Rockbjörnen i Aftonbladet och kunde med svårighet placera ett fåtal namn på ett ansikte, ännu färre på någon musik.
(Datumet blev lite fel i detta inlägg. Det är gammal skåpmat. I dag är det faktiskt måndag den 8 december. Ur led är min tid.)

Kommentarer

Populära inlägg