Roliga böcker


Man kan ju till exempel pigga upp sig med att läsa roliga böcker. Då kan man med fördel välja något av Donald Westlake. Det gjorde jag i går eftermiddag. Jag vet inte vilken gång i ordningen det är jag läser "Gott uppförande" av denne eminente författare. Som vanligt i Westlakes böcker är handligen förlagd till New York, en stad där den mest osannolika samling människor kan gå för sannolik. I "Gott uppförande" är det nunnor och inbrottstjuvar som samarbetar i salig förening. Som vanligt blandar sig ett sydafrikanskt land i det hela och som vanligt är allt en enda röra.

Som vanligt hör man hur roligt Westlake har själv när han skriver. Han är kvick i språk och vändningar och kastar dig från en plats och händelse till en annan utan barmhärtighet. Han kan bygga upp en rent olidlig spänning för att plötsligt börja göra en mycket långsam och ingående beskrivning av olika mätare hos ett vaktbolag.

I "Gott uppförande" får man dessutom lära sig att en av de fobier man kan drabbas av när man befinner sig inuti en diskmaskin är hydrofobi, fobi för att någon ska sätta på diskmaskinen och diska dig.


Andra roliga böcker man kan pigga upp sig med så här i senvintern är följande:



  • flera böcker av Donald Westlake

  • Wodehouse-böckerna (även om de alla är likadana) Jag föredrar dem som utspelar sig på Blandings slott; t ex "En pelikan på Blandings", "Blixt och dunder"

  • "Liftarens guide till Galaxen". Douglas Adams är ju också en sådan författare som har väldigt roligt själv när han skriver. Ibland nästan lite för roligt. Roligt har också Johan Rabeus när han läser in guiden-böckerna. Han har också nästan lite för roligt emellanåt. Kanske ska man läsa en bok i taget och inte hela serien i ett stäck.

  • Arto Paasilina, nästan vad som helst men helst "Kollektiv självmord"

  • Hela serien deckare om Stadsrådet av Bo Baldersson. Den serien kan man läsa i ett sträck.
För övrigt är årets första semla äten.

Kommentarer

Populära inlägg