Läsplattor

Förutom att sparka mig in i bloggvärlden är P den som brukar se till att jag håller mig, åtminstone relativt, ajour med den moderna tekniken. Han har introducerat mig för och försett mig med externa hårddiskar, usb-minnen, kamera- och pekskärmstelefoner och mp3-spelare. Det var faktiskt han som såg till att jag fick min första dator en gång i tidernas begynnelse. Innan dess hade jag varit svår datormotståndare. Det var innan jag hade insett att datorer inte bara var verktyg för tekniknördar utan även var ganska användbara för skrivande humanister. I dag känns det ganska märkligt att man inte fattade det med en gång, men så var det.

Nu är det i alla fall dags för Läsplattan att, via P, göra sitt inträde på scenen. Även där har jag ju varit ganska skeptisk. Det här med att stirra in i ännu en skärm och trycksakens skönhet och så vidare... Men jag måste erkänna att det här faktiskt är en riktigt snitzig liten sak. Just den här är har ett snyggt svart fodral och är lika platt som en mycket smal bok. Jag vet inte exakt hur många böcker det går att packa den med men det är i alla fall fler än vad man kan få med sig när man flyger med endast handbagage till Lübeck, till exempel. Jättepraktisk på resor alltså och plattan fick göra sin debut nu på nyårsresan.
   Batteriet har stått pall i snart tre veckor men det beror naturligtvis på hur mycket man bläddrar. Det tråkiga är att man måste ladda den via en usb-sladd i datorn. Jag hade föredragit att den hade en laddare av mobilkaraktär eftersom jag inte alltid släpar med mig datorn när jag är ute och far. Så övertygad datoranvändare har jag inte blivit.
   Hur var det då med skärmen som ju varit det största skälet till min tvekan? Det här är en platta utan surfmöjligheter, den är alltså specialgjord för läsande. Den lyser inte i sig själv utan är beroende av ljus utifrån. Jag vet inte om det är detta som gör att det faktiskt är behagligare att titta på den här skärmen än en boksida!

Som ni hör är jag ganska förtjust i den lille rackarn. Men när jag kom hem igen började jag ändå att bläddra i ett pappersexemplar av den bok jag haft som reselektyr för att jag kände ett behov av att se hur texten såg ut i "verkligheten".

En annan stor fördel med läsplatta i detta hem där man knappt kan vända sig utan att riva en boktrave i golvet (Ja, en punkt på min långa lista av nyårslöften är att jag ska organisera bokbeståndet lite bättre.) är ju att man kan köpa eller låna e-böcker som inte tar någon plats alls.
Men den "riktiga" boken vinner ju alltid så till vida med att man alltid kan öppna den, medan datorn, som bekant, inte lämnar några garantier. Så jag är inte beredd att överge pappersvändandet helt.

Och det här kan man läsa mer om boken jag läste vid läsplattsinvigningen.

Kommentarer

Loll sa…
Jag har ännu inte kommit dit. Har en väninna som alltid är den som kastar teknik på mig. Vilket jag är mkt tacksam över för annars hade jag nog varit kvar på griffeltavleåldern.. men det verkar onekligen finemangs när man reser smått och inte får ha så mkt vikt.
Du får berätta sen om det är en förälskelse som går över eller om det blir något bestående!
skogsnuvan sa…
Jag som ofta läser i badkaret ska nog inte ha någon sån platta. Det händer att jag somnar och tappar boken i vattnet och det vore förödande för en sådan platta
skogsnuvan sa…
Jag som ofta läser i badkaret ska nog inte ha någon sån platta. Det händer att jag somnar och tappar boken i vattnet och det vore förödande för en sådan platta
Soldansare sa…
Jag har ju sett folk ligga vid poolen i Grekland och läsa från platta, men när jag tittar på statusen på min pocketbok när jag har kommit upp ur vattnet så undrar jag om platta verkligen är en bra idé.

Populära inlägg