lördag, september 29, 2018

Meditationsägget

Jag letar efter de där vita ytorna, de där stilla platserna, koncentrationens utrymmen där allt är enkelt och rent. De platserna där bara en sak gäller och inte allting trängs  och ska få plats på samma frimärksstora yta; högt och lågt, eufori och tristess, inspiration och dödläge, måsten och tvång, i en enda grå smet.
 
Men det är svårt att hitta de där platserna och hålla dem kvar.

Mitt abonnemang på kammarorkesterns konserter skulle vara en sådan plats. Under en timme skulle jag sitta där och bara vara i musiken. Inget annat skulle tränga sig in och störa. Men då hade jag glömt bort mig själv, vem jag är.
   Ännu har jag inte kunnat sitta igenom en hel konsert utan att fundera över hur jag ska beskriva den där känslan att gå helt upp i musiken och i och med detta är den upplevelse jag  vill beskriva förstörd.

Men ibland finner man dem. De där vita ytorna och lugnet.

På Valparaiso spa i Palma finns ett meditationsrum med stora äggformade fotöljer. I djupet av en sådan fotölj hittade för ett ögonblick en sådan plats.
   Men först efter att jag nästan snubblat omkull i den mjuka mattan och varit på väg att sätta mig i ett ägg där det redan satt någon annan. Det krävs en del rabalder för att ta sig ur den stressade vardagen och in i det stilla, rena.
   Efter mitt kalabalikartade inträde i detta rum avsett för tystnad och meditation, låter jag mig falla baklänges in i äggets djupa, svarta innandöme och mina öron fylls av skogens ljud, fåglars kvittrande och bäckens porlande. Och för en stund är jag i den där skogen, en stilla plats där allt är enkelt och rent och där bara en enda sak gäller: bäckens porlande.
  Och så insikten att klockan 15:00 är tiden ute, jag ska vara duschad och ombytt och tillbaka ute i den röriga verkligheten.

Ingenting varar i evighet som bekant. I synnerhet inte porlande bäckar och fågelkvitter. Vita ytor har alltid ett slut.


1 kommentar:

skogsnuvan sa...

Här finns det gott om tystnad nästan så man önskar lite liv. Tyvärr är det bara stormen som väsnas och har gjort det en hel vecka.