En dubbel polarhumbug, tack!

På whiskyhyllan i vår matvarubutik Mercadona i Palma hittar vi Crocker land whisky, "en certifierad" polarwhisky från nordpolsexpeditionen 1906... gjord i Spanien. Som polarexpeditionsfantast måste jag naturligtvis köpa denna en smula tvivelaktiga polarwhisky. En polarhumbugs whisky, skulle man väl kunna säga. 

Polarhumbug var vad den misslyckade, svenske polarforskaren Axel Ohlin , kallade en viss Robert Peary, en amerikansk polarforskare som han träffade på Grönland i slutet av 1800-talet. Vad han egentligen menade med detta vet jag inte riktigt, men att det måste vara ett oerhört skällsord i dessa kretsar och i dessa tider. 
För Axel Ohlin själv gick det så där med polarforskandet. Han hade stora problem med alkohol och fordringsägare, och dog i TBC inte mer än 36 år gammal. 
Peary gjorde senare i karriären flera försök att bli den förste att nå Nordpolen. 1909 påstod han sig också ha lyckats med bedriften men hans anteckningar från expeditionen har varit kraftigt ifrågasatta och man har tvivlat på att han verkligen kom så långt som han påstod. Kanske använde kritikerna inte ordet polarhumbug direkt men det var ändå andemeningen. Så ett visst mått av personkännedom hade han nog, den arme Ohlin. 

Crocker land, som gett namn åt vår så kallade polarwhisky, är också polarhumbugen Pearys "upptäckt". På väg tillbaka från sin misslyckade nordpolsexpedition 1906 döper han en stor ö i polarområdet till Crocker land, efter en av expeditionens finansiärer. Förmodligen ville han smörja bankmannen Crocker att finansiera en ny polarexpedition. Ön existerar emellertid inte i sinnevärlden. Den är ett riktigt polarhumbug.  

Så på något sätt känns det helt rätt att dricka en spansktillverkad nordpolswhisky med samma namn som en polarö som inte finns.




Kommentarer

skogsnuvan sa…
Så du sitter och funderar på polarexpeditioner mitt i sommarens ljusaste tid (fast det är kanske inte så på Mallorca) Här var det inte så ljust heller för det spöregnade från och till hela midsommaraftonen men maten var god och vi hann göra lite blomterkransar

Populära inlägg